Fler korta nyheter
-
Evangelisten Målle Lindberg har avlidit
En av den svenska frikyrkans mest färgstarka personligheter, Målle Lindberg, 95, har avslutat jordelivet. Han somnade stilla in på söndagen. ”Nu, Målle, har du fått se himlen, som du längtat till”, skriver sångerskan Emilia Lindberg på Facebook om sin farfars bror. Evangelisten Målle blev rikskänd, inte minst genom de omtalade tältmötena mitt i vintern i småländska Målilla 1964, men också genom landsomfattande turnén där han exempelvis landade med helikopter i Örnsköldsvik. (HV)
-
Hundratals brev till påven – på bättringsväg
Påvens hälsotillstånd förbättras sakta men säkert, rapporterar Vatikanen, som också berättar att påve Fransiscus lämnade Gemellisjukhuset i Rom på söndagen. Om påven, som legat inlagd sedan den 14 februari i lunginflammation, kan medverka i det katolska påskfirandet i Rom är dock än så länge osäkert. Hundratals brev når dagligen Vatikanen från hela världen, många av dem med personliga budskap, böner och ofta barnteckningar. ”Rörande”, säger Andrea Di Tommaso, postchef inom Vatikanen, till Signum. (HV)
-
Ny spärr i årets kyrkoval i Svenska kyrkan
l ett halvår innan årets kyrkoval påminner Svenska kyrkan om den nya 2-procentsspärren i valet till kyrkomötet. Nästan 14 000 platser ska tillsättas i kyrkofullmäktige (församlingar eller pastorat), stiftsfullmäktige och kyrkomötet (nationellt) för de kommande fyra åren, vilket är 375 färre platser än i kyrkovalet 2021. Svenska kyrkan har cirka 5,5 miljoner med- lemmar och kyrkovalet sker den 21 september, med poströst- ning från den 8 september. (HV)
-
Påven repar sig – planerar för 2028
Påve Franciskus, som varit inlagd på Gemelli-sjukhuset i Rom sedan den 14 februari, återhämtar sig sakta men säkert men behöver fortfarande sjukhusvård, enligt Vatikanen. Samtidigt planerar 88-åringen att förlänga den världsomspännande katolska kyrkomöte, eller synoden, som han leder sedan 2021, till 2028. Bland de ämnen som lyfts hittills finns kvinnliga diakoner och relationer till hbtqi-personer inom kyrkan. (HV/TT)
-
Tryggare arbetsmarknad i kyrkan
Diakon, församlingspedagog och präst tillhör de yrken som har bäst framtidsutsikter på marknaden idag. Det visar akademikerorganisationen Sacos översikt över arbetsmarknadsläget för 60-talet yrken år 2030, det vill säga när årets högskolenybörjare just tagit eller är på väg att ta examen. ”Det är ganska många som går i pension inom dessa yrken”, förklarar Sacos ordförande Göran Arrius till TT. (HV)
-
Biskopen tackar för stöd – har fått 20 000 brev
Episkopale biskopen Mariann Edgar Budde blev världs- kändis efter att ha vädjat om barmhärtighet i samband med president Donald Trumps installation i Washington i januari. Nu tackar hon på sociala medier för allt stöd, bland annat genom 20 000 fysiska brev, som nästan alla är positiva, be- rättar Kyrkans tidning. I ett videoklipp manar hon människor att stå samman och hålla fast vid det som är gott i USA. I höst besöker hon Sverige. (HV)
-
Tegelarbetare fick byta religiös identitet
Sufyan Masih, 24-årig tegelarbetare i pakistanska Lahore, har fått tillåtelse att registreras som kristen på nationella id-handlingar. Detta efter en sex år lång juridisk tvist. Det var hans arbetsgivare som registrerade honom som muslim i ett försök till människohandel. Masihs familj fick hjälp av den kristna människorättsorganisationen ADF, som beskriver den typen av tvångskonvertering som ett av många sätt att förtrycka kristna. Att konvertera från islam är förbjudet i Pakistan. (HV)
-
Ärkebiskopen besökte Natosoldater i Lettland
”Ansvaret för att förbereda Sverige och vårt närområde för kris eller krig gäller också Svenska kyrkan”, säger ärkebiskop Martin Modéus som under ett dygn besökt den multinatio- nella brigaden, MNB-LVA, i Lettland. Här mötte han svenska soldater och firade kvällsmässa i en vagnhall. Bataljonen på Camp Valdemar består av cirka 600 soldater från Södra skånska regementet (P 7). Fältprost Jenny Ahlén överläm- nade även ett nattvardskärl till bataljonen från Försvarsmak- tens högkvarter i Stockholm. (HV)
-
De möter unga kriminella i häktet
Häktesprästen Lena Bernell och häktesimamen Nasir Ahmad Arif representerade i TV4:s Nyhetsmorgon i förra veckan, de 180 själavårdare som i Sveriges kristna råds regi arbetar på häkten och anstalter runt om i Sverige. De berättade om dagliga möten med ungdomar som begått grova brott. Ibland är själavårdarna de enda vid sidan av kriminalvårdarna och de juridiska ombuden som de häktade får möta. ”De finns de som har nattångest, nattskräck och längtar efter mamma”, berättar Lena Bernell. (HV)