Fler korta nyheter
-
Ortodox kyrkoledare fråntas medborgarskap – nekar till Rysslandskoppling
Ukrainas myndigheter har fråntagit metropolit Onufriy, ledare för ukrainska ortodoxa kyrkan (UOC), hans ukrainska medborgarskap. Enligt säkerhetstjänsten har han upprätthållit band till Moskva och motsatt sig en självständig ukrainsk kyrka. I Ukraina finns, sedan 2018, två konkurrerande ortodoxa kyrkor: Ukrainska ortodoxa kyrkan, som står under Moskvas patriarkat, och Ortodoxa kyrkan i Ukraina, som bildades i svallvågorna av Rysslands annektering av Krimhalvön. Onufriy nekar till anklagelserna och hävdar att Ukrainska ortodoxa kyrkan bröt med Moskva 2022. Han är den högst rankade av hittills sju ledare som förlorat sitt medborgarskap. (HV)
-
Brittisk MP nekas nattvard – röstade för dödshjälp
Chris Coghlan, riksdagsledamot i Storbritannien, nekades nattvard i sin lokala katolska kyrka efter att ha röstat för en lag om dödshjälp. Prästen, fader Ian Vane, hade varnat Coghlan att stödet innebar att leva i synd. Coghlan kallade agerandet för "fullständigt olämpligt" och har lämnat in klagomål till biskopen. Händelsen har väckt starka reaktioner i sociala medier. – Min privata religion kommer fortsätta ha noll direkt relevans för mitt arbete som riksdagsledamot, skriver Coghlan på X. (HV)
-
Åtta missionärer mördade i Colombia – hittades i massgrav
Kropparna efter åtta kristna har hittats i en massgrav i Colombia, flera veckor efter att de försvann under humanitärt och missionellt arbete i regionen Calamar. Offren tillhörde Evangelical Alliance of Colombia och Foursquare Gospel Church. Enligt uppgifter kallades de i april till möten av väpnade gerillagruppen FARC, och återvände aldrig. Colombias president Gustavo Petro fördömer morden som ett angrepp på rätten till liv och religionsfriheten. (HV)
-
Chris Pratt: ”Jag kan inte leva utan Jesus”
Hollywoodstjärnan Chris Pratt inkluderade nyligen Jesus på sin lista över saker han "inte kan leva utan". På Instagram delade Pratt en tio-i-topp-lista med nödvändigheter – där Jesus hamnade mellan gravitationen och mat. Pratt har länge varit öppen med sin kristna tro. I en intervju med The Christian Post tidigare i år berättade han att tron fördjupades när hans son föddes för tidigt 2012. – Gud räddade min son. Mitt hjärta mjuknade och min tro blev fast, sade han.
-
Busch vill följa Ungerns exempel för att öka barnafödandet
KD-ledaren Ebba Busch öppnar i GP för att följa Ungerns exempel och införa ekonomiska incitament för att öka barnafödandet i Sverige. Hon ser hellre lägre skatter för barnfamiljer än ökade bidrag och menar att en mer familjevänlig arbetsmarknad krävs – särskilt för kvinnor. Samtidigt talar hon om en värderingsförändring bland unga: – Tittar man på den unga generationen i Sverige så har ju konservatismen gjort en comeback. Vi ser ett värderingsmässigt uppsving för långsiktigt hållbara relationer och värdet i familjen, säger Busch. (HV)
-
Danmark tar strid mot deepfakes
Danmark vill som första land i Europa ge invånare rätt till sin egen kropp, röst och ansikte i upphovsrättslagen. Förslaget syftar till att stoppa AI-genererade deepfakes, som kulturministern Jakob Engel-Schmidt menar riskerar att kränka den personliga integriteten. En bred politisk majoritet står bakom initiativet, som väntas läggas fram i höst. Förslaget gör undantag för satir och parodi, men techplattformar som inte följer lagen kan få kännbara böter. (HV)
-
Pixarfilm tonade ner ”queert” innehåll
Pixars film ”Elio” omarbetades för att ta bort queert innehåll, rapporterar The Hollywood Reporter. Filmens huvudperson skulle ursprungligen ha haft ett foto på sin manliga förälskelse i sitt sovrum. Efter en testvisning under filmens produktion uppgav ingen i publiken någon vilja att se filmen på bio. Pixar beslutade att tona ned de queera uttrycken och den öppet homosexuella ursprungsregissören valde att lämna projektet. Trots övervägande positiva recensioner fick ”Elio” den lägsta öppningshelgen i Pixars historia. ”Elio” hade svensk biopremiär den 25 juni. (HV)
-
Islamiska förbundet vill ha ursäkt från SD
– Sverigedemokraterna borde även be andra grupper om ursäkt, säger Islamiska förbundets ordförande Mahmoud Khalfi till Dagens ETC. Tidigare i veckan presenterade partiet sin vitbok om antisemitismen i partiet och partiledaren Jimmie Åkesson bad Sveriges judar om ursäkt. Mahmoud Khalfi betonar att religionsfrihet gäller alla och kräver en offentlig ursäkt till Sveriges muslimer för Sverigedemokraternas islamofobiska uttalanden. (TT/HV)
-
Sex gripna – ville skicka bibel till Nordkorea
Sex amerikaner har gripits i Sydkorea för att ha försökt skicka mer än 1 600 plastflaskor med ris, dollarsedlar och biblar över havet till Nordkorea. Amerikanerna försökte kasta sakerna i havet från ön Ganghwado, som gränsar till Nordkorea. Tanken var att sakerna skulle flyta i land i Nordkorea med tidvattnet, uppger en poliskälla. Amerikanerna utreds för att ha brutit mot lagen om hantering av säkerhet och katastrofer. (TT)