Fler korta nyheter
-
Nu ringer Notre Dames klockor igen
Katedralen Notre Dames klockor har ringt över Paris. Det är första gången det sker sedan en förödande brand ödelade stora delar av byggnaden. ”Det här är ett vackert, viktigt och symboliskt steg”, säger Philippe Jost som leder det offentliga organ som ansvarar för restaureringen. Klockringningen sker en månad innan katedralen återöppnar för allmänheten – och drygt fem år efter att världsarvet slukades av lågor i april 2019. Runt 250 företag och hundratals experter har varit involverade i restaureringen. (TT)
-
PMU förlorar 40 miljoner i Sidabidrag
PMU får ett eget avtal med Sida – men förlorar 40 miljoner i Sida-bidrag. Beskedet, som kom i fredags, beskrivs av PMU:s direktor Niclas Lindgren som ”extremt anmärkningsvärt”: ”Vi frågar oss varför. Med våra enorma nätverk och vår 60-åriga erfarenhet är vi en viktig internationell aktör … ett hårt slag mot våra samarbetspartners i världen”, fortsätter han och säger att det är oundvikligt att de måste avsluta samarbeten. (HV)
-
Tillfällig lösning räddar julens psalmer
Ett permanent avtal för psalmkopiering dröjer efter att förra avtalet mellan upphovsrättsorganisationen Alis och Svenska kyrkan upphörde 1 oktober, skriver Kyrkans tidning. Vilket innebär att många av de kända psalmerna inte längre får projiceras på skärm i gudstjänsten. Advent och jul har dock räddats – parterna har kommit överens om ett tillfälligt avtal för 43 av julens mest älskade psalmer. (HV)
-
Hemlösa får hygienkit i S:ta Clara
”S:ta Clara gör ett ovärderligt arbete genom att erbjuda Stockholms hemlösa en plats att vila och få ett mål mat, särskilt nu när nätterna blir kallare”, säger Niklas Gunnarsson, Rapid Relief Team Sverige. Mer än 6 600 personer är hemlösa i Stockholm. Plymouthbrödernas välgörenhetsnätverk tillhör de organisationer, företag och enskilda som stöder kyrkans kamp mot hemlöshet, de bidrar med hygienkit. (HV)
-
Kronprinsen skeptisk till anglikansk tro
Den brittiske kronprinsen Williams personliga tro har hamnat under lupp den senaste tiden. Enligt en kunglig källa känner sig prinsen ”generad över vissa aspekter” inom Anglikanska kyrkan. Hans ”moderna” syn står i kontrast till faderns starka engagemang för tro, menar man. Experten Robert Hardman skriver i Mail on Sunday, att William inte vill låtsas vara entusiastisk inför sådant han inte håller med om, men han kommer ändå att fullfölja sina plikter. (HV)
-
Tidigare Vatikandiplomat kan bli katolsk biskop i Oslo
Professorn och tidigare Vatikandiplomaten Fredrik Hansen, 45, blir koadjutorbiskop och möjlig efterträdare till den norska biskopen Bernt Ivar Eidsvig, 71, i Katolska kyrkan i Oslo, meddelar Vatikanen. Hansen undervisar idag vid University of St. Mary’s i amerikanska Baltimore. Han har tidigare bland annat varit observatör för Heliga stolen hos FN i New York. Eidsvig når åldersgränsen som biskop om fyra år och måste då träda tillbaka. (HV)
-
Allt fler svenskar tänder ljus online för sina nära
Allt fler tänder digitala ljus i samband med Allhelgonahelgen. Begravningsbyrån Fonus berättar i ett pressmeddelande att de i år hjälpt till att tända 28 036 ljus över hela landet. Nätprästen Charlotte Frycklund uppger att över 55 000 digitala ljus tändes hos Svenska kyrkan förra året – i år är det fler. En kollektiv handling, menar hon: ”Man blir liksom en del av de sörjandes gemenskap när man tänder sitt ljus.” (HV/TT)
-
Franciskus nu näst äldste påven
Franciskus är den näst äldste innehavaren av påveämbetet i historien, uppger tidningen Signum. Påven, som också heter Jorge Mario Bergoglio, föddes den 17 december 1936 och var den 17 oktober exakt 32 082 dagar. Äldste påven hittills är dock Leo XIII (eller Vincenzo Gioacchino Pecci), som avled den 20 juli 1903 efter 34 108 dagar – han blev 93 år. Ska Franciskus komma i kapp måste han leda kyrkan fram till den 7 maj 2030. (HV)
-
Kristna vägrar lämna södra Libanon
Kristna maroniter vägrar att lämna sina byar i södra Libanon trots hotet från Israel och trots att Hizbollah styr en stor del av området. ”Vi vill bara ha fred. Vi vill inte ha det här kriget”, säger Manal El Hajj, mamma i en av de få kvarvarande byarna, till Washington Post. Kriget kryper allt närmare de traditionellt neutrala byarna, och trots att de uppmanats av Israel att lämna stannar de kvar, delvis därför att de inte har råd till det. (HV)