Tankeställare. Bilkaoset på E22:an i Skåne fick mnga att tänka till hur man är rustad för att fastna längs vägen, påpekar Tony Gunnarsson, Riksförbundet M Sverige.

”Det behövs mer pengar till vinterväghållning”

Vardag. Fem frågor till Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige. Det svenska vintervädret har den senaste veckan skapat ett internationellt intresse. Inte minst efter snökaoset längs E22 i Skåne, där tusentalet fordon fastnade i långa köer och folk tvingades övernatta i sina bilar.

Publicerad Uppdaterad

”Vintervädret kan vara oberäkneligt och göra bilresan både besvärlig och farlig”, varnade Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande och talade om att det säkraste är att stanna hemma. Hemmets Vän talade med Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet, om hur man förbereder sig om man ändå måste ge sig i väg eller skulle överraskas av oväder under resan.

• Bilkaoset på E22:an i Skåne i veckan – vad tänkte du när du hörde om det?

– Jag tänkte att det är illa att vinterväghållningen inte är mer effektiv. Och att myndigheterna snabbare borde kunnat stänga av vägen, klippa upp mitträcken, leda om bilar och evakuera bilister. Då hade mycket lidande kunnat undvikas och pengar sparas. 

– Det behövs mer pengar till vinterväghållning, att Trafikverket upphandlar bättre och en utbyggd krisberedskap. Det måste tydliggöras vilken myndighet som har beslutsmandat vid situationer som denna.

• Vilka reaktioner har ni mött från era medlemmar?

– Många är upprörda över att folk fått sitta i uppemot 18 timmar i kylan och utan mat. Det har också fått fler att tänka till kring hur de själva är rustade för att fastna längs vägen.

• Är det vanligt att man ger sig ut utan bra vinterdäck på bilen?

– Det är lätt att glömma att då och då kontrollera lufttryck och däckens skick i det vanliga vardagsresandet. Många kör också runt med däck som är dåligt anpassade för svenskt vinterväglag, exempelvis året-runt-däck.

• Hur väl förberedda är svenska bilister på snö­oväder idag?

– Det är väldigt varierande. Men jag rekommenderar alla att ta några minuter att kolla igenom vilken utrustning de har i bilen och om de behöver komplettera något. Finns dragögla och bogserlina? Klarar du att mota kyla, törst och hunger om du fastnar längs vägen? Har du reflexväst, ficklampa och bra skor om du måste lämna bilen?

• Om olyckan ändå är framme: Vad är det första man ska tänka på?

– Sätt på varningsblinkers och sätt ut varningstriangel. Om det är en allvarlig olycka bör du ringa 112 så att hjälpen kommer fram så fort som möjligt. Annars se till att du själv och andra mår bra och kommer i säkerhet så att inte fler olyckor riskerar att följa. Det är klokt att dokumentera olyckan och att utbyta kontakt- och försäkringsinformation om andra är inblandade. Ring bilbärgare.

Powered by Labrador CMS