Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lärdomar i en ny tid?

Ledare Publicerad: 2021-10-07 14:34

Med nästan euforisk glädje har många i Sverige mött de upphävda restriktionerna kring pandemin.

Förhoppningsvis kommer den nya livssituationen att leda till mer eftertänksamhet och försiktighet i det offentliga umgänget? Vi behöver bli mer rädda om varandra och vaksamma över faran av alltför vattentäta skott mellan generationerna. Kvinnor och män, barn och vuxna över ålders- och kulturgränser behöver varandra. Självklart kanske i tanken, men hur är det då det ska omsättas i handling?

Vilka lärdomar tar vi med oss och vad behöver etableras efter så lång tid av nedstängning i samhället?

Oberoende av ålder och levnadsmönster behöver vi strukturer och ordningar som ger stabilitet åt den dagliga livsföringen. Precis som regler ska respekteras i trafiken och i arbetslivet behövs regler för den dagliga livsföringen i stort. Så mycket av detta satt närmast i ryggmärgen förut och nu behöver det på ett naturligt sätt väckas till liv igen.

Både regelbundna sömn- och hälsosamma matvanor är viktiga byggstenar för att klara vardagens utmaningar och må bra till kropp och själ. Ingen fun­gerar väl om allt i tillvaron flyter och saknar struktur.

Under det senaste ett och ett halvt året har många av oss fått nya upplevelser av att exempelvis röra sig utomhus och har upptäckt naturen i närmiljön med djur och fågelliv, bärplockning med mera. Det är inte bara resor och upplevelser långt från Sverige som kan vara berikande.

Nu får vi möjlighet att träffas igen med familj, vänner och kanske nya vänner. Hur tar vi vara på dessa möjligheter?

Visst är det oerhört berikande med en livs levande konsert, en konstutställning eller annan kultur i det offentliga samhället. Men troligen kommer vi kanske också på ett nytt sätt att värdesätta ett lugnare tempo med nära vänner därhemma? Livet behöver inte alltid gå i ett upptrissat tempo, som det kanske gjorde för många av oss innan pandemin.

För dem som söker sig till kyrkan är det en stor glädje att möta sina vänner men också lyssna till musik och förkunnelse, som vi mestadels bara kunnat ta emot digitalt under lång tid. Nu gäller det att också värdesätta struktur i dessa möten. Det kan innebära att åter plöja vägen till regelbundna sammankomster för olika åldrar. Kanske vi blivit lite ringrostiga och behöver smörja relationer och beslutsfattande processer igen?

Några har varnat för att den här tiden har skapat nya umgängesformer som gjort att vi tappat värdefulla inslag i livet? Viss verksamhet gick kanske på tomgång och rutin? Vad kan vi lämna för att ge plats för nya värdefulla erfarenheter?

Under de senaste decennierna har individualismen hamnat i högsätet. Inställningen ”Jag gör bara det jag har lust med” har påverkat människors ansvarstagande, gemenskap och omsorg om andra.

Det klassiska uttrycket ”kasta inte ut barnet med badvattnet” kommer säkert att bli viktigt att lyfta fram igen. Vi behöver traditioner! Vi behöver även ibland ha lite tråkigt, inte bara hela tiden fyllas av nya sinnesintryck.

I samtal med varandra söker vi rutiner, regler, samlevnadsformer som berikar livet. Låt oss göra något riktigt bra av de förändringar som påbörjats i denna tid.

Hemmets Vän 7 oktober 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över
Energikrisen utmanar
Rekordhög långtidsarbetslöshet - på sikt ett hot mot välfärden
Restriktionerna borta - covid-19 är kvar
Stora krav och svåra val
Välkommen satsning mot antisemitism


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies