Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Jag vill göra världen till en bättre plats"

Veckans nummer Publicerad: 2021-06-03 14:14

– Jag är glad att jag har lämnat politiken. Det säger Cecilia Wikström som för ett par år sedan fick lämna sitt uppdrag som Liberalernas EU-parlamentariker efter en debatt kring styrelse-uppdrag. Idag är hon direktör för Beijerstiftelsen och nyvald ordförande för Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning.     

– Jag vill göra precis det som jag gör idag, nämligen att göra världen till en bättre plats genom forskning, utbildning och kultur, säger hon till Hemmets Vän.

– Det är ett förhållandevis litet uppdrag och ändå så otroligt viktigt, säger Cecilia Wikström när vi talas vid på telefon.

– Regeringen fick för några år sedan en viss press på sig för att skriva på fördraget om icke-spridning av kärnvapen (se faktarutan). Men det hade blivit väldigt komplicerat utifrån svensk utrikespolitik och den närhet vi har till Nato. I stället bestämde man sig för att bidra till fred i världen genom akademisk forskning och på det sättet uppmärksamma att man kan göra annat än att bara ratificera en konvention, fortsätter hon.

Uppsala universitet valdes

– Det var under Margot Wallströms tid som utrikesminister. Men jag minns att jag tyckte redan då att det var smart tänkt. Det gick ut en förfrågan till alla universitet om vem som skulle vara bäst på det här, men valet föll på Uppsala universitet eftersom de hade bäst sammantagen forskning.

– Man behövde ha med både någon professor i kärnfysik, någon professor i statsvetenskap, någon i freds- och konfliktforskning och så vidare – och det stämde in på Uppsala. Det skulle också finnas med representanter från SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, och Utrikespolitiska institutet. Och så ville man ha en extern ordförande som inte var forskare och det var då de frågade mig.

Orolig tid

– Jag har tidigare suttit i styrelsen för Uppsala universitet och tyckte att det kändes fint att ge av min tid och mitt engagemang till mitt gamla universitet. Och av den erfarenhet jag fått genom åren, fortsätter hon.

Hur viktig är frågan om kärnvapennedrustning idag?

– Vi ser att det är en ganska orolig tid i världen, vi har sett scener utspelas framför ögonen som vi aldrig har vågat drömma om. Jag tänker på stormningen av (den amerikanska) kongressen i januari, jag tänker på alla möjliga fruktansvärda konflikter som finns runt om i världen – också där man minst har väntat det. Allt som blossar upp från tid till annan, säger Cecilia Wikström.

– Då är det viktigt att man har någon slags övervakande funktion från akademiskt håll som ser hur det ser ut: Var finns det tilltagande spänningar? Var finns inte detta? Var finns möjligheten att man skulle kunna sluta avtal om icke-spridning eller var man skulle kunna lägga ner sina kärnvapen? Man skulle helt enkelt kunna upprätta en kunskapsbank och på det sättet bli världsledande i frågan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 22 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Skolan ska vara i skolan huvudregel inför hösten
Spända förväntningar inför toppmöte i Genevé
"Att relationerna med Israel fungerar är en skyldighet"
Pensionärer jobbar vidare
"Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad"
Ryssland "partner" enligt EU-medborgare
Massiv polisoperation – 155 svenska gripanden
– Jag är positiv, men det finns fortfarande problem att ta i
Fler flyttar från än till storstaden
Rökningen kostar årligen samhället 31,5 miljarder


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies