Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gårdsförsäljning av alkohol hotar Systembolagets monopol

Debatt Publicerad: 2021-05-27 14:55

Likt invasiva arter som växten parkslide eller djuret mördarsnigel inte hör hemma i Sveriges fauna, hör inte heller så kallad ”gårdsförsäljning” av alkohol hemma i svensk alkoholpolitik. Ändå ska nu för tredje gången utredas möjligheten till detta, trots att två tidigare utredningar oberoende av varandra kom fram till att detta i så fall hotar Systembolagets monopol.

EU gillar inte monopol men Sverige lyckades få ett undantag vid medlemskapet för Systembolagets försäljningsmonopol av starkare alkoholdrycker. Folkhälsan fick gå före ekonomiska intressen. Men de som ser ekonomisk vinning som viktigare ger inte upp.

Genom att använda begrepp som ”fler arbetstillfällen och ökad turism för landsbygdens överlevnad”, lanseras återigen behovet av gårdsförsäljning av alkohol. Men om detta genomförs har Sverige själva tagit steget för att Systembolagets monopol upphör. Det öppnar upp för att det i framtiden blir som i Danmark och många andra länder där alkohol säljs i städernas kvartersbutiker.

Att förespråkarna använder begreppet ”gårdsförsäljning” är givetvis en smart strategi. Det ger intryck av en småskalig landsbygdsnära verksamhet, men i bakgrunden står de stora alkoholproducenterna och ser fram emot storskalig försäljning i städerna av sin industriproducerade alkohol. Långt ifrån den småskaliga lokala turistattraktion som allmänheten lätt kan få intryck av.

Riksdagen har beslutat om en tredje utredning, trots att två tidigare utredningar visat att gårdsförsäljning av alkohol inte går att kombinera med att behålla Systembolagets monopol. Att ökad tillgänglighet innebär ökad konsumtion är logiskt. Det är givetvis detta som de som vill tjäna pengar på ökad alkoholförsäljning är ute efter.

EU-domstolen gav 1997 Sverige ett nästan unikt undantag då vi fick behålla ett monopol, Systembolaget. Skälet var att vi kunde motivera att folkhälsan är viktigare än att alkoholförsäljning skulle släppas fritt för att gynna ekonomiska intressen.

Den senaste utredningen konstaterade att det enda sättet att tillåta gårdsförsäljning är att ge även alla utländska europeiska alkoholtillverkare rätt att öppna alkoholbutiker var som helst i Sverige. Med andra ord skulle en konsekvens vara att monopolet för Systembolaget avskaffas.

Ett avskaffat alkoholmonopol skulle enligt en nylig forskningsrapport leda till en ökad tillgänglighet av alkohol och därmed en ökad totalkonsumtion, ökade alkoholskador och ökade samhällskostnader. Risken är också att socioekonomiskt utsatta personer drabbas hårdast av den ökade tillgängligheten.

Detta är nu åter den viktigaste alkoholpolitiska frågan. Det skulle få stora negativa konsekvenser. Utöver att fler människor hamnar i risk- eller missbruk, kommer också ännu fler barn och andra närstående att drabbas socialt och värsta fall av våld i nära relation.

Vi ser gärna att landsbygden utvecklas, men inte på ett sätt som innebär att många fler försäljningsställen blir tillåtna även i tätorter med industritillverkad alkohol.

Systembolaget är viktigt för folkhälsan och har också allmänhetens förtroende som en ansvarsfull återförsäljare av alkoholdrycker.

Per-Olof Svensson
Blå Bandet, Sveriges Blåbandsförbund
Organisationssekreterare


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Plus och minus i kampen för ett nyktrare Sverige
Din röst påverkar kyrkans framtid
Möjligheternas Sverige - utan utsatta områden
Samvetet måste ständigt utbildas
Skolan måste sätta stopp för mobbningen
Inte läge att dra ned på biståndet!
Europa inpyrt av antisemitism
Pandemins konsekvenser för vården
KR vill främja hemmets kristna trosförmedling
Monarki – trots allt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies