Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför så svårt att diskutera migration?

Veckans kommentar Publicerad: 2021-05-06 12:55

I söndags hölls partiledardebatt i SVT. Åtta partiledare diskuterade ett antal samhälls­frågor under två timmar. När jag tittar på debatten, där det inte gick många minuter innan Annie Lööf och Jimmie Åkesson rök ihop runt just migration, så drabbas jag återigen av funderingar kring varför det är så svårt att diskutera migration och integration i Sverige?

För svårt är det uppenbarligen. När jag jämför med diskussionen i de närliggande nordiska länderna avviker Sverige kraftigt. Vi avviker när det gäller vilka förslag som uppfattas som rimliga att diskutera. Vi avviker även när det gäller tonläget, med ovan nämnda som senaste exemplet.

De förslag som danska socialdemokrater eller norska moderater står bakom uppfattas många gånger som extrema eller mycket extrema i Sverige.

Faktum är att Sveriges befolkning vuxit mycket kraftigt det senaste decenniet. Vi har enkelt uttryckt gått från nio miljoner till tio miljoner människor på kort tid.

Att människor kommit hit från andra länder är den enskilt viktigaste anledningen till ökningen. Det är flyktingar. Det är anhöriginvandring. Det är arbetskraftsinvandring. Och det är, i mindre utsträckning, studenter som studerar på svenska universitet och högskolor. 

Vi är mitt uppe i en historiskt omfattande förändring som påverkar stora delar av samhället – men som den offentliga diskussionen har svårt att ta in eller förhålla sig till.

En saklig diskussion förefaller svår att föra. Ofta slutar en diskussion om en sakfråga i olika uppfattningar om SD. Och det är ju ett parti som så sent som på 1990-talet hade kopplingar till nynazister, så givetvis kan vi ha åsikter om detta parti. På liknande sätt hade för övrigt Vänsterpartiet kopplingar till kommunist­diktaturer på 1990-talet.

Detta duger inte. Jag är helt säker på att svenska folket vill ha en djupgående diskussion om denna stora samhällsförändring, för att skapa en långsiktig och hållbar politik för Sverige i framtiden.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför benämna mord för "skjutningar"?
I denna ljuva sommartid
Det ovårdade språket
När kommer granskningen av Sveriges Radio?
Israels rätt att försvara sig
Bekämpa hatet
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies