Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Läskförbud är förmynderi

Veckans kommentar Publicerad: 2021-04-29 16:58

Gislaved är normalt sett en kommun som sällan får mycket uppmärksamhet. Förra gången samhället fick nationell uppmärksamhet var antagligen när däckfabriken lades ner för snart 20 år sedan.

Men nu var det alltså dags igen. Kostchefen i kommunen gick ut i lokaltidningen och förklarade att läsk skulle förbjudas på äldre­boendena. Det blev ett ramaskri, givetvis. En handlare från Eksjö blev så arg att han helt enkelt skänkte 480 liter läsk till de äldre på kommunens boenden, och körde dit flaskorna. Men kostchefen blev varken glad eller imponerad av denna gåva. Tvärtom! All läsk kördes omgående därifrån. Nu blev det givetvis ännu mer protester. Allmänheten rasade, som det brukar heta i kvällstidningarna. 

Nu har nämnda kostchef pausat sitt arbete, enligt kommunstyrelsens ordförande, på grund av det hat och hot kostchefen fått ta emot. Det är naturligtvis helt förkastligt att utsättas för hat och hot.

Kommunens synsätt var att framhålla behovet av näringsriktig kost, att många äldres kosthållning är bristfällig och att läsk inte är bra för deras hälsa. Gott så. Få har väl hävdat att sockerdricka eller Pommac skulle vara direkt nyttigt? 

Personer som bor på äldreboenden, eller för den delen har hemtjänst, är vuxna myndiga människor som är i sin fulla rätt att välja vad de vill dricka till maten. Och om någon skulle tycka om att dricka Fruktsoda till pannkakorna, så får han eller hon givetvis dricka detta.

Kommunen har tvingats ändra uppfattning i frågan. Kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, uttalade i Aktuellt att läsk-policyn skulle ändras, och tillade att det finns bred politisk enighet om detta.

Tror jag det! Oppositionen kommer givetvis inte att protestera. 

Givetvis ska de som bor på äldreboenden bli väl behandlade. Och i detta ingår respekt för den enskilda individen. Det ingår att bli bemött med värdighet. Många som bor på äldreboenden är svårt sjuka och har inte sällan kort tid kvar att leva. Att förvägra dem möjligheten att välja måltidsdryck visar brist på förståelse för vad uppdraget egentligen går ut på.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför benämna mord för "skjutningar"?
I denna ljuva sommartid
Det ovårdade språket
När kommer granskningen av Sveriges Radio?
Israels rätt att försvara sig
Bekämpa hatet
Varför så svårt att diskutera migration?
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies