Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19

Veckans kommentar Publicerad: 2021-04-22 15:27

Sverige är ett av länderna i Europa med högst smittspridning just nu. Vi befinner oss i en tredje våg av pandemin, efter en första våg våren 2020 och en andra våg runt jul.

Läget är allvarligt, pandemin är inte över. Personal på intensivvårdsavdelningar får kämpa hårt, samtidigt som vårdskulden, planerade men uppskjutna operationer och ingrepp ökar.

Men samtidigt är det mycket glädjande att dödligheten sjunkit, och att den sjunkit kraftigt.  

Det beror framför allt på vaccinationerna. Vårens diskussion runt vaccinationsinsatsen har fokuserat på försenade leveranser samt oro för biverkningar. Och svåra biverkningar är givetvis mycket allvarligt.

Men vi ska samtidigt komma ihåg att för ett år sedan var det ingen som vågade lova att vi idag skulle ha tillgång till flera godkända vacciner med mycket god effekt.  

Innan vaccination inleddes vid årsskiftet hade ungefär 12 500 svenskar dött i covid-19. I slutet av 2021 kommer, tack och lov, dödstalen vara mycket lägre än så. Framför allt handlar det om effektiva vacciner.

Vaccinerna räddar liv. Men det handlar även om att sjukvården har utvecklats. Covid-19 var en helt okänd sjukdom för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har sjukvården och personalen utvecklat kunskap om hur sjukdomen ska behandlas. Betydligt färre patienter tvingas ligga i respirator idag, betydligt fler patienter som kommer till intensivvården överlever. 

Pandemin kommer att gå över, förr eller senare. Det kan vi lära av historien. Om 2020 var året som präglades av att covid-19 tog mänskligheten i sitt grepp blir 2021 året då mänskligheten kopplade greppet på covid-19.

Det är inte över. Vi kommer att få leva med sjukdomen under flera år. Men på ett helt annat sätt! Från en dödlig till en allvarlig sjukdom. En sjukdom som vi både kan vaccinera emot och behandla.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför benämna mord för "skjutningar"?
I denna ljuva sommartid
Det ovårdade språket
När kommer granskningen av Sveriges Radio?
Israels rätt att försvara sig
Bekämpa hatet
Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies