Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Näthat ger förödande konsekvenser

Debatt Publicerad: 2021-04-15 17:03

I alla tider har människor drabbats av skvaller, lögner, angrepp av olika slag. Genom datorvärldens genomslag och IT-teknikens utveckling har också smärtsamma baksidor som exempelvis näthat utvecklats mot individer eller folkgrupper, inte sällan med omfattande effekt.

Eftersom vissa människor tycks ha en dragningskraft att tala illa om andra, så görs det idag lätt och effektivt på nätet. Förr var det ganska välkänt i byarna vilka som stod för skvallret och vilka man kunde känna förtroende för.

Idag dras människor till sociala medier som ofta kittlar nyfikenheten genom att leverera vinklade ”sanningar” eller direkta lögner. Sådan information är inte alltid lätt att kontrollera och ännu svårare att bemöta.

För en del år sedan myntades uttrycket ”politikerförakt” eller ”politikerhat” riktat mot människor som vill bidra till positiv samhällsutveckling. Visst kan blandade motiv finnas bakom sådant engagemang, men de allra flesta har gott uppsåt och vill verka för konstruktiva förändringar. Många politiker har på nätet drabbats så hårt av politikerförakt från allmänheten eller enskilda att de valt att lämna sina politiska uppdrag. Kritik av politiker och politiska beslut ska finnas men också en tydlig rågång till vad som är person­angrepp.

Hat på nätet kan ha olika karaktär. Ibland är hoten så allvarliga att de blir brottsliga. Men de kan vara kränkande mot person, organisation eller folkslag utan att vara direkt olagliga. När det drabbar någon privat eller offentlig person är det viktigt att inte tiga utan göra polisanmälan, för att pröva om det är kriminellt.

När någon mobbas på nätet drabbar det ofta offer som känner mobbaren. Det kan vara uttryck för hat från någon eller några man inte har vardaglig eller regelbunden kontakt med.

Det är märkligt att när en landvinning görs på något område, som blir till stor hjälp för individer och samhällsutveckling, så dyker minst lika snabbt strömningar upp som vill svärta ner och skapa knivhugg i samhällskroppen.

Ibland hör vi uttrycket nättroll, som kan få förödande konsekvenser för den som drabbas. Men nättrollens intentioner är att provocera för att åstadkomma en konflikt, mer än att de syftar till att förolämpa.

Personerna eller grupperna bakom näthat arbetar på samhällets skuggsida och vågar eller vill inte komma fram i ljuset. Det är som bekant mycket svårare att uttrycka aversioner och hat om man står öga mot öga med den hatet är riktat mot.

Grundläggande bestånds­delar i näthat, likaväl som i vanligt skvaller, är att man inte har eller vill ha en nyanserad, sanningsenlig bild av det man kritiserar. Det klassiska uttrycket är: ”Förvirra mig inte med fakta eftersom jag redan bestämt mig för vad jag tycker.” Den tesen är ibland alltför uppenbar i politiska debatter men också i klassiskt ”byskvaller”.

När det gäller näthat drabbas ofta ungdomar och unga kvinnor. Då kan privata eller förnedrande texter/bilder publiceras, i akt och mening att förtrycka och skada.

Det kan vara svårt att komma tillrätta med dessa företeelser. Relationen barn/ungdomar och vuxenvärlden är då avgörande. Vad ”flyger under radarn”? Vad vet föräldrar, lärare, föreningsledare om vad som sker via datorskärmen på tonårsrummet eller i den enskildes mobiltelefon?

För att skapa större trygghet i dessa frågor behöver ett aktivt samtal föras i kompisgänget, vid hemmets matbord, i klassrummet och i föreningslokalen. Men i många fall kan unga drabbade på grund av skamkänslor, osäkerhet eller genom att man råkat ut för mobbing undvika att berätta för vuxna vad man drabbats av.

Finns det inte en förtroendefull och öppen relation där föräldrar eller andra vuxna vågar ”lägga sig i”, vara ”besvärliga”, så hamnar dessa saker lätt i samhällets skugga. Det kan bli förödande för självkänslan och i förlängningen leda till psykiska problem. Alltså, låt oss vara uppmärksamma, eftertänksamma och våga lägga oss i!

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Var stod Svenska kyrkan under kriget?
KD satsar på barns och ungas hälsa
Kulturen skapar livskraft mellan generationer
Gårdsförsäljning av alkohol hotar Systembolagets monopol
KD borde kämpa mer för utvisningshotade konvertiter
Förbjud alla kusinäktenskap!
Samsyn och samförstånd vinner
Han kommer åter på skyarna
Samarbete för Sveriges skull
Människovärdet kan inte förtjänas


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies