Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det

Veckans kommentar Publicerad: 2021-03-30 16:40

Det är allt fler som protesterar mot att kyrkor inte får hålla gudstjänster under pandemin, inte ens under smittsäkra former.Påsken är ju vanligtvis en av de stora högtiderna för kyrkor runt om i Sverige. Men i år kommer katedraler, kyrkor och kapell att eka tomma.

Hemmets Vän har skrivit om detta tidigare. Och vi är inte ensamma. Såväl riksdagsledamöter som kyrkoledare framhåller samma kritik i olika forum och sammanhang. 

I grund och botten är de nuvarande rekommendationerna helt orimliga. Ullareds köpcentrum välkomnar idag upp till 1 000 personer samtidigt genom att sätta upp en vägg mitt i butiken. I en kyrka får det vara max åtta personer. Som om virus skulle vara mer smittsamma i en kyrka än i en butik.

Pandemin ska bekämpas och smittan måste minska. Men varför tillåts serveringsställen vara öppna? Varför tillåts gym, badhus, butiker och varuhus vara öppna, men i praktiken inte kyrkor?

Ansvariga tjänstemän och politiker hänvisar till att det är olika lagstiftning som gäller. Må så vara, men lagstiftning kan ändras. Om lagstiftaren så vill. 

Staten har gett kommuner och regioner tiotals miljarder i stöd för att de ska kunna driva sina verksamheter, trots uteblivna intäkter på grund av pandemin. Företag har fått olika typer av omställningsstöd i samma syfte.

Kyrkor och samfund förväntas i mycket större utsträckning klara sig på egen hand. Vilket kyrkan givetvis gör. Om församlingar ges möjlighet att bedriva sin verksamhet, inklusive gudstjänster. 

Givetvis får en kyrka inte vara överfull. Givetvis får det inte förekomma trängsel i samband med gudstjänster som kan föranleda smittspridning. Men på samma sätt som det går att hantera dessa frågor i köpcentrum och inom kollektivtrafiken så går det att hantera detta inom samfund och rörelser.

In- och utpassering genom olika dörrar, sittplatser med avstånd och tydliga regler om hur många personer som får vara i lokalen samtidigt. Detta gäller köpcentrum i dag – och detsamma kan naturligtvis även tillämpas i kyrkor.

Låt oss bekämpa smittan tillsammans – samtidigt som vi värnar vårt samhälle i stort.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies