Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Polisen kan få 40 års fängelse för Floyds död

Veckans nummer Publicerad: 2021-03-30 16:36

Åtal mot poliser är ovanliga i USA – och fällande domar ännu mer sällsynta. Nu riktas världens blickar mot Minneapolis där en domstol ska ta ställning till huruvida Derek Chauvin är skyldig till svarte George Floyds död.

Rättegången mot polismannen Chauvin inleds på måndagen och skiljer sig från mängden på många sätt. Den kommer att direktsändas från domstolen i Minneapolis, få personer tillåts vara på plats i rättssalen på grund av pandemin och allmänhetens intresse är enormt.

Det brutala ingripandet mot George Floyd i maj i fjol fångades på en mobilkamerainspelning som snabbt spreds över världen. I den ses den vite polisen Chauvin sätta sitt knä mot den gripnes nacke i nästan nio minuter. Floyd upprepar över 20 gånger att han inte får luft in­nan hans kropp blir slapp.

De fyra poliser som var med vid ingripandet fick sparken dagen därpå – samtidigt som männi­skor strömmade ut på Minneapolis gator för att demonstrera. Polisstationen där Chauvin jobbade stacks i brand och protesterna spred sig snabbt till andra städer.

Proteströrelse startar

Fallet har berört miljontals människor och blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism som USA har bevittnat sedan 1960-talet. Många har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Men i rättssalen är det en enda mans skuld eller oskuld som ska avgöras.

Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter men nekar till brott. Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.

De två obduktioner som har gjorts betecknar Floyds död som dråp, men det innebär inte att polisen kommer att fällas för det. I den officiella obduktionsrapporten står det att Floyds hjärta stannade när han trycktes ner i marken, och det noteras även att han led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen.

Den privatbeställda obduktionen, som gjorts av läkare som anlitats av Floyds familj, slog däremot fast att han dog av kvävning.

Läs mer i Hemmets Vän nr 13/14 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Organiserad rasism ska ge två års fängelse
Sammanhållen vård krävs
"Idag lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige"
Second hand har välfyllda lager
Fästing fäster även på hundar
EU-basen: Sårad och ensam i Ankara
"Sverige har inte lyckats platta kurvan"
"Vissa straff pinsamt låga"
100 år sedan Branting tillträdde
Nu ska dikeskanterna blomma


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies