Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hennes make riskerar att dö i iranskt fängelse

Veckans nummer Publicerad: 2021-03-30 16:28

Karolinska institutet, Kungliga vetenskapsakademien och Amnesty international vädjar i ett öppet brev till den svenska regeringen att de måste vidta åtgärder för att rädda den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalalis liv.

– Iran är en gangsterregim som tar utländska medborgare som gisslan för egna syften, kommenterar Lars Adaktusson, kristdemokratisk riksdagsledamot och tidigare EU-parlamentariker, som har följt fallet sedan Djalali fängslades i samband med en föreläsning i Iran i april 2016.

FN publicerade häromveckan ett uttalande om att Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, riskerade att dö i fängelset – hans hälsotillstånd är akut.

– Jag fick idag en kopia av ett brev som hans fru har skickat till utrikesministern, där hon berättar hur han har suttit i interneringscell i fyra månader, i princip helt avskuren från kontakter med omvärlden. Och hans hälsoläge är allvarligt försämrat, berättar Lars Adaktusson, som under sin tid som kristdemokratisk EU-parlamentariker engagerade sig i fallet.

– När han greps hade jag möjlighet som EU-parlamentariker att lägga fram en brådskande resolution, som fick brett stöd. Det var en ganska långtgående resolution, där vi krävde hans omedelbara frigivning men också frigivning av andra politiska fångar.

Krävde frigivning

– Ett par år senare besökte jag Iran tillsammans med några kolleger i utrikesutskottet i Europaparlamentet. Inför det besöket tog jag kontakt med både hans advokat, som jag träffade i Teheran, och hans mor. Jag hade också möjlighet att ta upp fallet direkt när vi träffade utrikesministern, talmannen i parlamentet och ayatollahns utrikespolitiska rådgivare. Vi som var ledamöter från Europaparlamentet skrev också ett brev som vi överlämnade vid de här tillfällena, där vi krävde hans frigivning och att han skulle få återvända till Sverige, fortsätter Lars Adaktusson.

– Sedan jag kom till riksdagen har jag också tagit upp fallet vid några olika tillfällen med utrikesministern i interpellationsdebatter. Jag har också tagit upp det i den utrikespolitiska debatten och jag har fortlöpande haft kontakt med hans fru som bor utanför Stockholm. Hela tiden har jag haft nära kontakt med Amnesty International, som gjort ett jättebra arbete för att lyfta fram hans fall. Liksom chefen för Karolinska Institutet där Djalali jobbade som forskare och Scholars at Risk, en internationell organisation som arbetar för akademisk frihet.

Det ser rätt illa ut just nu?

– Väldigt illa. Hans fru vädjar verkligen till svenska UD att agera mer kraftfullt än vad man har gjort hittills. Läget är allvarligt, det menar också Amnesty i det öppna brev de publicerat till statsministern och utrikesministern.

Läs mer i Hemmets Vän nr 13/14 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Organiserad rasism ska ge två års fängelse
Sammanhållen vård krävs
"Idag lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige"
Second hand har välfyllda lager
Fästing fäster även på hundar
EU-basen: Sårad och ensam i Ankara
"Sverige har inte lyckats platta kurvan"
"Vissa straff pinsamt låga"
100 år sedan Branting tillträdde
Nu ska dikeskanterna blomma


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies