Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Oseriöst av statsministern

Veckans kommentar Publicerad: 2021-03-25 13:30

I programmet ”30 minuter”, som sändes i SVT för någon vecka sedan, påstod statsminister Stefan Löfven att demokratin skulle vara i fara vid ett regeringsskifte. En moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna skulle föra Sverige i icke demokratisk riktning, enligt statsministern.

Det står givetvis honom fritt att som ordförande för Socialdemokraterna kritisera de andra partierna i riksdagen. Gärna hårt och tufft. Demokratins styrka är just det fria åsiktsutbytet.

Men när landets statsminister i svepande ordalag misskrediterar oppositionen och hävdar att landet skulle gå i icke-demokratisk riktning om oppositionen vinner nästa val – då är det inte en hård och tuff debatt i sak, utan misskreditering på ytterst vag grund. 

Bemöt och kritisera andra partiers politik. Men var konkret.

Om demokratin är hotad vid samarbete med exempelvis SD måste ju det i ännu högre grad gälla samarbete med V, ett parti vars ungdomsförbund ännu strävar efter ett kommunistiskt samhälle och är ett parti som under decennier stod Sovjetunionen nära. Partiet bildades efter en partisplittring på 1910-talet, och detta var den icke demokratiska delen av Socialdemokraterna. 

Det är inte utan att jag undrar vad de traditionella S-väljarna tycker om detta frontalangrepp på SD. En majoritet av LO:s manliga medlemmar röstar idag på SD. Hur ska de uppfatta detta? Det förefaller som att Stefan Löfven gett upp tanken på att vinna tillbaka dessa väljare. För ett osakligt frontalangrepp är ett säkert sätt att inte få dessa väljare tillbaka.

Nästa år är det val – och jag ser fram emot angelägna debatter om viktiga framtidsfrågor för landet. Men att utan tydliga och sakliga argument hävda att politiska motståndare är antidemokratiska, det är fel väg att gå.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies