Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vårdstedts bok och musik gör skillnad för barn i Kenya

Veckans nummer Publicerad: 2021-03-25 13:17

– Jag har alltid känt att jag vill vara med och göra skillnad, säger Clas Vårdstedt, sångare och musiker som för ett halvår sedan gav ut sin första bok, Himlen på besök. Nu planerar han bland annat en digital konsert och bokafton från Erikshjälpens second hand-butik i Linköping men också ett år av konserter i kyrkor och församlingar runt om i landet.

Redan i en intervju i Hemmets Vän 2017 talar han om hur central en personlig resonansbotten är i hans musik: ”För mig är det viktigt att sångerna jag skriver har en koppling i mitt eget liv”, förklarar Clas Vårdstedt, och talar om att sjunga till Gud, inte bara om Gud.

I boken ”Himlen på besök”, utgiven på Marcus förlag, beskriver han en enkel tro mitt i vardagen. Han berättar om bakgrunden till 25 av hans mer än 150 sånger. Titelsången skrev han efter en upplevelse i familjens fritidshus när han satt och skrev framför ett öppet fönster. En upplevelse av att Gud bara var där:

”Du behöver inga rum och katedraler,
Du kräver inga särskilda manér,
Det egentliga som jag behöver göra
Är att öppna mina ögon så jag ser”

För Clas Vårdstedt började livet som artist 1989, då som 16-åring med gruppen Solid, på ekumeniska cafékvällar i Motala. Med tiden har han rest med Bengt Johansson, Mickael ”Jeff” Johnsson och Erik Tilling.

De första egna sångerna skrev han i början av 1990-talet och det har hunnit blivit mer än 150 egna sånger men också översättningar av brittiska och amerikanska sånger. Den första skivan kom 2003 och med tiden har det blivit sju egna skivor.

Det har gått några månader sedan din bok ”Himlen på besök” kom – vilken respons har du fått?

– Jag har inte fått så mycket respons ännu, även om vänner och bekanta köper den, läser den och ger bort den. Det har varit få recensioner publicerade. Men den ligger med som toppsäljare hos till exempel nätbokhandeln Nya Musik och det gläder mig. Jag har förstått att responsen ibland kan ta tid, och så är det kanske.

Korta betraktelser

Hur kom det sig att det blev en bok?

– Jag träffade Marcus Pollack på Marcus förlag i samband med Fredrik Lignells bokrelease för hans första bok Bottenkänning, jag sjöng på den där releasen. Marcus frågade om jag inte hade funderat på att ge ut mina texter i ett annat format än bara på cd. Mitt korta och snabba svar var: Nej, det har jag inte funderat på. Och där stannade det först, fortsätter Clas Vårdstedt.

– Men under våren och sommaren 2020 kom frågan upp igen. Då växte tankarna fram på att ge ut någon form av andaktsbok där mina sångtexter låg som fond, men med berättelserna bakom sångerna. Varför de kom till, vad de betyder för mig och vad de skulle kunna betyda för någon annan. Målet var att skriva kortare betraktelser på ett visst antal ord, jag tror att det var 200 ord eller något liknande.

– Jag tänkte först att olika pastorer, teologer och författare kunde läsa mina sånger och skriva betraktelser utifrån det. Men Marcus utmanade mig att skriva själv. Jag är ju van att skriva kanske 20 rader, som verser och refräng. Att lägga ut texten lite längre hade jag aldrig testat. Men jag blev lite intresserad och det lockade mig. Resultatet blev att jag skrev boken helt själv.

Läs mer i Hemmets Vän nr 12 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Organiserad rasism ska ge två års fängelse
Sammanhållen vård krävs
"Idag lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige"
Second hand har välfyllda lager
Fästing fäster även på hundar
EU-basen: Sårad och ensam i Ankara
"Sverige har inte lyckats platta kurvan"
"Vissa straff pinsamt låga"
100 år sedan Branting tillträdde
Nu ska dikeskanterna blomma


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies