Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hat och hot mot judiska elever i Malmö

Veckans kommentar Publicerad: 2021-03-18 16:01

Problemen med aggressiv antisemitism i Malmö, Sveriges tredje största stad, har tyvärr varit ett återkommande tema under de senaste 15 åren. Enligt en ny rapport från februari 2021 om läget inom skolorna i kommunen förtydligas nu bilden ytterligare.

”Hos alla judiska elever jag har intervjuat finns en upplevelse av att vara måltavla för hat eller för fysiska attacker, även om man själv inte varit med om någon allvarlig händelse.” Citatet är hämtat från rapporten Skolgårds­rasism, konspirationsteorier och utanförskap, som tagits fram av Malmö stad och judiska församlingen i Malmö. Rapporten är ett kunskapsunderlag för hur vi ska arbeta med dessa frågor på skolorna, säger Mirjam Katzin (V), samordnare mot islamism i Malmö stad.

Det är alltså hat och hot som drabbar just judiska elever. Inte elever med annan etnisk bakgrund. En 14-årig judisk elev: ”Skämt är det man möts av. Det är allt från ’snåla jude’ till ’jag ska gasa dig’”.

Det handlar inte om ett marginellt fenomen eller en enstaka skola. I mer än vart tredje gymnasium och högstadium i kommunen finns öppen antisemitism och jargong kring judar, Hitler och Förintelsen. Detta är i direkt strid mot den svenska skolans värdegrund.

Undervisning om Israel, Västbanken och Gaza har blivit så känslig att vissa lärare undviker att undervisa i ämnet. Flera lärare berättar att de saknar kunskap och förutsättningar för att tackla frågan i klassrummet. Drabbas gör alltså judiska elever i Malmö, trots att de inte är medborgare i staten Israel.

Det är bra att Malmö stad nu, efter många år av försummelse, äntligen agerar för att ta i problemet. Och ett första steg är ju alltid att skaffa sig en god bild av vad som föreligger.

Antisemitism har länge funnits inom högerextrema kretsar. Det vet vi sedan tidigare. Men i takt med att invandring från Mellan­östern ökat ser vi också att fördomsfulla uppfattningar om Israel och judar som finns i den regionen, nu även florerar i Malmös skolor.

Detta är ett allvarligt och långsiktigt problem. Det är hög tid för kraftfulla motåtgärder.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla, oavsett härkomst eller ursprung.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies