Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Öppna för större samlingar i påsk

Veckans kommentar Publicerad: 2021-03-11 13:44

Pandemin har nu pågått i ett år och vi har lärt oss att leva med åtgärder som förhindrar smittan. Många av dessa åtgärder är viktiga och bra, att den som är sjuk eller har symptom stannar hemma, förbättrad hygien i allmänhet och social distansering. Detta har förhindrat smitta och räddat liv och är något vi ska fortsätta med.

Men det finns också vissa riktlinjer och rekommendationer som är mycket svårbegripliga. En sådan är att ett varuhus numera får ha maximalt 500 besökare samtidigt – medan en kyrka endast får ha 8 besökare. Detta gäller oavsett hur stor kyrkan är. 

Jag vet att en gudstjänst rent juridiskt är att anse som en allmän sammankomst, men att besöka Gekås i Ullared är det inte, så det rör sig i grunden om olika lagstiftning. Men lös det problemet då.

För valet av lokal spelar ingen roll för smittspridning. Om 500 personer kan befinna inne på köpcentret A6 i Jönköping under smittsäkra former, så kan rimligen upp till 500 personer befinna sig i pingstkyrkan Jönköping. 

Att bara åtta personer tillåts inne i domkyrkan i Lund eller domkyrkan i Uppsala är ren dumhet. Dessa helgedomar är mycket stora.

Än värre är det givetvis med begravningar, där idag 20 personer tillåts närvara. Många gånger förhindras vi därmed att ta ett sista farväl av nära och kära. Begravningar kan svårligen skjutas upp. 

Öppna kyrkorna, lagom till påsk. Självfallet under smittsäkra former. Låt människor gå in genom en entré och ut via en annan. Kräv att alla deltagare har munskydd och att de sitter med ordentliga avstånd ifrån varandra. Beslut om antal deltagare bedöms utifrån lokalens storlek och ingen trängsel tillåts innan och efter gudstjänsten. Dela ut handsprit till alla som behöver. Om möjligt och vädret tillåter – håll gudstjänsten utomhus.

Kan vi ha köpcentrum öppna kan vi ha kyrkor öppna. Så enkelt är det. Det handlar om vilja.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies