Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning

Veckans kommentar Publicerad: 2021-03-04 15:32

I spåren av terrorsekten Islamiska statens sammanklappning i Syrien har ett antal europeiska länder skärpt lagstiftningen för att kunna lagföra och döma de brottslingar som återvänt till EU. Sverige är ett av de länder som infört ny lagstiftning, men efter ett år med den nya lagen har inte någon åtalats eller dömts för terrorbrott, detta trots att vi vet att ett antal personer som varit engagerade inom IS i Syrien har återvänt till Sverige.

Nu kräver Per Lindqvist, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, att terrorlagarna skärps så att de blir mer lika lagarna i jämförbara EU-länder. Att andra länders terrorlagar är mer långtgående än Sveriges riskerar annars att innebära att dessa brottslingar söker sig till just Sverige, eftersom det är lättare att undvika straff här. Detta framgick vid en intervju i Sveriges Radio i veckan. 

Riksåklagare Lindqvist säger att ”det är ett närmast akut behov” att skärpa lagstiftningen. Detta är en mycket allvarlig signal från riksåklagaren. 

Riksdagen fattade alltså nyligen beslut om lagstiftning som kriminaliserar olika former av samröre med terrororganisationer, som exempelvis Islamska staten. Men den är otillräcklig och vi riskerar därmed bli ett land dit terrorister söker sig.

I riksdagen fanns alltså majoritet för den lagstiftning som finns idag. Eftersom chefs­åklagaren nu pekar på att svensk lag avviker från många andra EU-länder behöver riks­dagen skyndsamt skärpa lagstiftningen. 

Detta handlar i grunden om trygghet och säkerhet för Sveriges invånare.

Det handlar också om respekt för brottsoffren som drabbades av IS brutala övergrepp och systematiska utrensningar i Syrien.

I grunden är detta en fråga om etik – mördare ska inte kunna gå fria på våra gator, och rättsväsendet behöver ha de redskap som behövs för att kunna hantera problemet.  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Utökade krav på munskydd – det var på tiden
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies