Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utökade krav på munskydd – det var på tiden

Veckans kommentar Publicerad: 2021-02-25 15:04

I dagarna införs krav på munskydd i region efter region. Det handlar om att munskydd alltid ska bäras i kollektivtrafiken, men även användas i andra utrymmen där trängsel inte kan undvikas.

Det var på tiden! Sverige har länge varit ensamt i sin inställning till munskydd, vilket är en enkel och viktig åtgärd för att minska spridningen av covid-19 i befolkningen.  

Ett tag i höstas var det endast Sverige och Vitryssland som helt saknade rekommendation om munskydd. Detta samtidigt som Världshälsoorganisationen, WHO, och Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, tillsammans med i princip samtliga länder i världen hade olika rekommendationer eller krav på munskydd.  

Nu införs alltså utökade krav på munskydd regionalt i Sverige. Bättre sent än aldrig. Detta är ett billigt sätt att minska smittspridningen och minska risken för att exponeras för stora mängder av virus, i sammanhang där det inte går att undvika närhet till andra människor.

Smittskyddsläkare i regionerna förordar nu ökad användning av munskydd för att minska smittspridningen och undvika en tredje våg av pandemin. Gott så. Men det är inte utan att jag undrar – om denna åtgärd minskar risken för smitta, varför har man inte infört munskydd tidigare? Viruset smittar människor på samma sätt idag som i fjol. Och de åtgärder som är effektiva idag var givetvis effektiva igår.  

Det är svårbegripligt att Sverige, som i vanliga fall ligger långt framme inom hälso- och sjukvård, kunnat vara mer eller mindre sist i världen med detta enkla beslut.

Min förhoppning är att fler regioner fattar liknande beslut och att det bidrar till att färre människor smittas.

Normalt börjar man med enkla åtgärder innan man går till de mer omfattande. I detta fall har vi hoppat över ett enkelt och givet steg.

De som är emot användning av munskydd pekar på att dessa inte skyddar till hundra procent och att de skulle kunna ge falsk trygghet. Det tror jag inte alls på. Om jag ser någon med munskydd så håller jag automatiskt lite längre avstånd, inte tvärtom.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Nu får det vara nog


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies