Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Nu får det vara nog

Veckans kommentar Publicerad: 2021-02-18 15:17

Den svenska politiska debatten når nya lågvattenmärken. Under de senaste dagarna har tonen i sociala medier blivit rå, nedlåtande, brutal. Det absoluta lågvattenmärket kom när Kristdemokraternas partiledare blev kallad för råtta, äckligt as och vidrig nazist på nätet. Orsaken var att hon tackat för en distanskopp kaffe från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sin födelsedag.

Detta är bara det senaste i raden av exempel på brutala överträdelser. Kulturminister Amanda Lindh har nyligen blivit utsatt för liknande påhopp. 

Den demokratiska diskussionen ska vara rak och saklig. Att direkt angripa olika politikers ställningstaganden och politiska förslag och reformer är en viktig del i ett demokratiskt lands funktionssätt. Men personangrepp och personliga förolämpningar är det inte.

Det har tidigare funnits kortare perioder när det allmänna samtalet varit präglat av en rå ton. Stämningen runt statsministern Olof Palme var i vissa kretsar hätsk och hotfull. Det fanns politiska vänstergrupperingar på 1970-talet som var direkt militanta och antidemokratiska. Men nu verkar debattklimatet som sådant vara på väg att påverkas av människor som saknar respekt för demokratiska värden. 

Jag är djupt oroad. För samtidigt som diskussionen blivit allt råare ser vi att förtroendet för de politiska ledarna är i sjunkande – tidigare partiledare som Göran Persson och Alf Svensson hade förtroendesiffror på helt andra nivåer än dagens ledare. Samtidigt faller också förtroendet för myndigheter.

Strategin att förolämpa och smäda sina politiska motståndare för att uppnå politisk makt är en farlig väg att gå. För i takt med att förtroendet för politiken och de demokratiska institutionerna eroderas minskar också möjligheten att på riktigt leda landet.

Sveriges styrka har länge varit ett litet, välordnat land med högt förtroende människor och myndigheter emellan. Där föraktet går in, går förtroendet ut. Det är dags att höja nivån på nätkonversationen.  

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför benämna mord för "skjutningar"?
I denna ljuva sommartid
Det ovårdade språket
När kommer granskningen av Sveriges Radio?
Israels rätt att försvara sig
Bekämpa hatet
Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies