Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Efter avståndet

Veckans kommentar Publicerad: 2021-02-11 16:32

Det är inte utan att det börjar kännas i kroppen nu. Att leva isolerad, i karantän eller enbart med familjen, utan att träffa någon utomstående vän eller släkting, är psykiskt krävande.

Vi är inte menade att leva som öar. Det är i gemenskapen, den fysiska gemenskapen med andra, som vi blir till som människor. Det är därför det börjar kännas tungt för själen att leva isolerad. Det finns också stabilt forskningsunderlag som visar att ofrivillig ensamhet förkortar våra liv lika mycket som rökning.

Efter vaccinet är den stora frågan sedan hur vi ska hitta tillbaka till varandra i sommar och höst. För på samma sätt som det finns planer för hur miljontals doser vaccin ska distribueras – regionerna förbereder inte bara vårdcentralerna för vaccineringen, det finns också tankar på massvaccinering i sportarenor och mässlokaler – borde vi skapa planer på att masskontakta alla som upplevt corona-isoleringen särskilt plågsam.

Hur skulle detta kunna gå till och vilka behöver bli uppsökta för att bryta en ofrivillig ensamhet? Först och främst borde det ges statligt ekonomiskt stöd till organisationer som verkar för gemenskap för ensamma. Det skulle kunna vara föreningar för pensionärer, för funktionshind­rade, personer med kroniska sjukdomar och inte minst för de tusentals boende inom omsorgen. Sedan borde kommunerna aktivt söka upp ensamhushåll, ensamstående föräldrar med barn och alla över 75. Hur mår de? Vet de vart de ska vända sig för gemenskap? Vilka möjligheter att bli inkluderad finns i närheten? Kartlägg verksamma föreningar i kommunen, uppdelat på stadsdelar om det är större städer, för att se vilket utbud som finns och hur det kan matchas mot människor som söker gemenskap.

I andra nordiska länder pågår redan ett intensivt arbete för att motverka ensamhet. I till exempel Danmarks tredje stad Århus har kommunen ett system där frivilliga och företag gemensamt engagerar sig för att nå potentiellt ensamma. Förutom kyrkor och föreningar är frisörer, färdtjänstchaufförer och personal på apotek och vårdcentraler personer som kan förmedla kontakter och berätta om olika aktiviteter som erbjuds i kommunen. Nog skulle vi i Sverige kunna hämta inspiration från Århus när smittoläget blivit bättre?

Detta är förstås inte gratis. Men alternativet kommer att bli dyrare i form av sämre mående och högre ohälsa. Efter alla skyltar om ”håll avstånd” borde sommarens och höstens uppmaningar till oss bli ”håll ihop”.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies