Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Brandattentat mot Spånga kyrka oroar

Veckans kommentar Publicerad: 2021-01-28 15:31

Spånga kyrka är en snart 900-årig kyrkobyggnad i vitrappad sten, belägen på Järvafältet i nordvästra Stockholm. Den låg alltså där innan Stockholm grundades. Natten mellan lördag och söndag utsattes kyrkan för ett brand­attentat. Några dagar tidigare hade någon dessutom kastat tre brandbomber, så kallade molotovcocktails, på kyrkan. Som tur var upptäcktes helgens attentat i tid och polisen kunde släcka elden innan den hunnit sprida sig.

Reaktionerna på det inträffade var tydliga. Sveriges kristna råd uttalade att ”Ett angrepp på en religiös byggnad upplevs och är en kränkning på värden djupt förankrade i människans identitet.” Svenska kyrkans ärke­biskop Antje Jackelén skrev på Twitter och uppmanade ”oss alla att värna värderingar och kulturarv”. 

Personligen blir jag både nedstämd och oroad av det inträffade. Vi har tidigare sett hur judiska byggnader utsatts för skadegörelse, bland annat i Malmö. Nu var det alltså en kristen kyrka. Det finns även andra exempel på kyrkor och kyrkogårdar som blir vandaliserade. På Norra kyrkogården i stockholmskommunen Solna har hundratals gravstenar välts omkull. Kyrkan i Hässleholm utsattes i höstas för ett brandattentat, då ett gäng tände eld på bildäck som de staplat mot kyrkan. I Malmö vandaliserades 30 träd på gamla kyrkogården. För att nämna några exempel.

Vad händer med respekten för tro och liv? Vad händer med respekten för den egna och andras tro och livsåskådning?  

Vi vet inte vem som ligger bakom attentaten i Spånga. Förhoppningsvis kommer polisen gripa den skyldige som blir lagförd för försöken att bränna ner kyrkan.

I ett modernt land som Sverige, med medborgare som kommit från olika länder med olika religion, är det viktigt med grundläggande respekt för människors olika tro och integritet.

Den respekten har präglat Sverige under många år. Och den respekten är ett av de grundläggande värdena som vi behöver bygga vårt samhälle på framöver.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies