Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Harris är hoppet för nästa generation

Veckans kommentar Publicerad: 2021-01-21 12:53

När Donald Trump i november 2016 blev vald till USA:s president skrev jag i denna spalt att ”krisen är nu ett faktum. Det som inte fick hända har nu hänt. Ett splittrat USA röstade fram Donald Trump till president. Han blir därmed överbefälhavare i världens största krigs- och kärnvapenmakt.” Det fanns en oro för att världens äldsta demokrati, med rösträtt för män från 1870 och för kvinnor från 1920, skulle bli totalitärt styrd av Trump.

Vi skrev på Hemmets Vän förstasida att en ”notorisk lögnare, demagog och Ryssland-vän har tillgång till kärnvapen”. Det var en farhåga som stämde och stämmer. USA:s talman i representanthuset, the speaker, demokraten Nancy Pelosi, kontaktade Pentagons generaler efter stormningen av Kapitolium för att just försäkra sig om att det skulle finnas någon som satte stopp ifall Trump under sina två sista veckor som president skulle få för sig att avfyra kärnvapenrobotar.

Det visade sig också att Trump ljög konsekvent genom hela perioden. Han hann med över 20 000 lögner i olika uttalanden och intervjuer enligt Washington Post. Brittiska tidningen The Guardian kallade det för en tsunami av lögner.

Med Joe Biden kommer mycket av den politik som Trump initierade att rivas upp. För miljön är det mycket bra. Flera oljeborrningsprojekt i Alaska kommer Biden att stoppa. USA går också in i Parisavtalet, det globala avtal där länderna lovat varandra att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Men den största nyheten vid presidentinstallationen var vicepresident Kamala Harris, jurist från Kalifornien. Hon är den första kvinnan på posten någonsin. Joe Biden har sagt att han vill att Kamala Harris ska vara den sista person som lämnar rummet när han ska fatta svåra beslut. Med det sagt indikerar han att hon kommer få samma roll som Biden hade under Barack Obama, hon kommer att få reell makt.

Möjligheten att Kamala Harris blir president efter Biden är inte bara stor, den är sannolik. Det är inte säkert att den 78-årige Biden orkar alla fyra åren. Han kommer definitivt inte att ställa upp för omval 2025. Räkna också med att Kamala Harris karisma kommer att gå igenom skärmarna. Hon är allt det som Trump inte var: kvinna, svart, asiatiskt påbrå, vältalig, principfast och ärlig. Givet hur Trump efterlämnade det republikanska partiet i spillror efter attacken för två veckor sedan, har demokraterna alla möjligheter att styra USA i åtta år. Joe Biden må vara president, men det är vice president Kamala Harris som är den stora stjärnan och som symboliserar framtidshopp, inte minst för dagens unga och kvinnorna. Det är bra för USA – och för världen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)K Harris Lars
2021-02-02 13:09
Hej
Kamala Harris är knappt ngt hopp för unga kvinnor hon står för fri abort fram till födseln
Det är planerat att släcka liv som bibeln är emot o konstigt
att hylla Harris
I USA så har det aborteras ca 50 miljoner barn bland dem fanns pastorer o evangelister o apostlar o mycket mer
Hur kan man försvara

Trump Lars
2021-01-23 09:32
Hej
Det förvånar mig inte att kristna tidningar kopierar Mainstream media o Twitter o Facebook om Trump det finns ingen kristen
Analys o andlig förståelse om USA
Nu vill alla ställa sig in i åsiktskorridoren för risken är att man blir blockerad av Twitter o Facebook mfl om man har en annan åsikt det fria ordet är i fara
Mvh lars

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Varför så svårt att diskutera migration?
Läskförbud är förmynderi
Allt fler blir smittade, men allt färre dör av covid-19
Brist på läromedel – en tyst katastrof
Om varuhus är öppna bör även kyrkor vara det
Oseriöst av statsministern
Hat och hot mot judiska elever i Malmö
Öppna för större samlingar i påsk
Akut behov av skärpt svensk terrorlagstiftning
Utökade krav på munskydd – det var på tiden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies