Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Högmod tar ut sin rätt

Ledare Publicerad: 2016-07-07 00:00

Efter en långsam islossning för den evangeliska kyrkan av Sovjetunionens Michail Gorbatjov på 1980-talet till påtaglig öppenhet, har tumskruvarna successivt dragits åt i Ryssland. På söndag sätter president Putin med största sannolikhet sitt namn under den hårdaste religionslagen sedan Sovjetunionens diktator Nikita Chrusjtjovs dagar på 1950-talet. Aktiva utländska missionsarbetare i samarbete med evangeliska kyrkan får knappast visum, många har redan utvisats och kristna som vittnar för grannar eller vänner utanför kyrkan kan dömas till höga böter. Putin hänvisar till att ryska kristna hotas av västerländsk liberalteologi, men motiven är uppenbarligen maktkampen med EU och USA.

Evangeliska kyrkans medlemmar har haft flera dagar av fasta och bön, men många har också skickat namninsamlingar till Putin och vädjat om stopp för den nya lagen. Från början opponerade sig också ortodoxa kyrkans teologer när ryska Duman antog lagen. Den fick korrigeras eftersom Putin håller den ortodoxa kyrkan om ryggen. Påtagliga exempel kan ges hur högt uppsatta ortodoxa kyrkoledare genom åren mutats till lojalitet eller fått andra förmåner. Men de protestantiska kyrkorna får istället allt svårare. De får sällan tillstånd att bygga ny kyrka eller hyra lokaler för sina gudstjänster. Enda möjligheten att behandlas lite vänligare har ofta varit att de startat rehabanläggningar för drogmissbrukare, eftersom oerhört många ryssar har  drabbats av alkoholfloden utan myndigheternas restriktivitet sedan decennier. Men även den verksamheten kan evangeliska kyrkor få problem att fortsätta med den nya lagen.

Den hårdnande attityden blev mycket tydligare efter frihetsupproret i Ukraina, som ville orientera sig mot väst. Men Europas och USA:s hårda sanktioner mot Ryssland efter Putins ockupation av Krim 2014, som han nu medger helt öppet, har också påverkat situationen. Argumenten om hur hotad kyrkan i Ryssland är från västvärlden blir tveksamt, eftersom många av de evangeliska kyrkor i väst som har kontakter med Ryssland inte alls är speciellt liberalteologiska eller godkänner könsneutrala äktenskap. Men vad gör man inte i sin desperation för att få stöd i landet?

Hur lagen i verkligheten kommer att tillämpas vet man inte helt säkert. I ett första steg kan införandet vara ett chockförsök.

Ordföranden för Pingströrelsens internationella Missionsråd för Euroasien, Rauli Lehtonen, uppmanar nu västerländska evangeliska kyrkor att åter satsa på vänförsamlingar. Betydelsen av vänförsamlingar är mycket stor för förföljda kristna idag i Mellanöstern, Afrika och Asien men också i Ryssland och forna sovjetiska provinser. Att kristna i väst ber för dem, håller kontakt på olika sätt kan inte överskattas. Kristna församlingar i väst börjar på allvar få upp ögonen för de vidriga förföljelser som kristna minoriteter utsätts för, efter att Open Doors och andra organisationers idoga arbete satt fokus på hur man har det.Tydligen är Putin helt okänslig för effekterna av sitt agerande med den nya religionslagen. Men både kyrkohistorien och den bibliska historien kan berätta för honom att tidigare diktatorer inte så sällan fallit snabbt från sin tron när de blivit alltför högmodiga.

Hemmets Vän

7 juli 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Tillsätt en äldreminister !
Även Sverige bör erkänna folkmordet på armenier
Oerhörda tragedier bakom adoptioner
KD har rätt – låt staten ta ansvar för sjukvården
Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies