Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Farlig väg för Ryssland

Ledare Publicerad: 2014-11-13 16:11

De senaste dagarna har återigen hundratals omarkerade militärfordon rullat in i östra Ukraina. Det handlar om lastbilar, haubitsar och stridsvagnar. Vare sig personal eller fordon har några landsbeteckningar. Länderna i Västeuropa undviker att kalla detta för en invasion, men när ett lands militär går över gränsen in i ett annat land, då är det invasion det handlar om. Eller som Fredrik Westerlund, expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut formulerade det i en intervju (DN 11/11): ”Det finns fog för att tala om en militär rysk invasion av östra Ukraina.”

Den ökade ryska upprustningen och aggressionen är tyvärr uppenbar. Allt sedan invasionen av Georgien 2008 har tecknen varit tydliga. I år har Krimhalvön invaderats och annekterats av Ryssland, och ryska styrkor rör sig kontinuerligt i gränsområdena. Det föreligger förvisso en vapenvila sedan 5 september, men den är allt bräckligare och artilleribeskjutning pågår av den ukrainska armens positioner i landets östra delar. Ordet vapenvila blir därmed allt svårare att använda för att beskriva situationen i gränslandet mellan Ryssland och Ukraina.

Vem kommer att träda till Ukrainas försvar? Det korta svaret är: ingen. Landet ingår inte i NATO eller någon annan försvarsorganisation. Och Ryssland, som ser Ukraina ungefär som USA ser Kanada, som en i och för sig egen stat men ändå en del av dess intressesfär, skulle ha opponerat å det yttersta om landet hade ingått i en sådan uppgörelse med något annat land än just Ryssland.

Alltså står landet ensamt. Icke förty är Ukraina en egen stat med ett, om än bräckligt, demokratiskt styresskick, vars territorium kränks av dess grannstat. Och detta strider mot folkrätten.

Att Ryssland agerar allt mer aggressivt märks tydligt i Sveriges närområde där kränkningar av svenskt luftrum nu sker på ett sätt som påminner om kalla krigets dagar.

Att väst väljer att inte säga detta rent ut har rimligen olika skäl, och dessa kan givetvis vara goda. En storskalig konflikt med Ryssland är ett mardrömsscenario som måste om möjligt undvikas eller stoppas. Men om Ryssland fortsätter på den inslagna vägen är det risk för att det kommer att krävas både ord och handlingar för att stoppa Putins politik.

Hans mål är att återta den geopolitiska positionen från innan Sovjetunionens fall. Tongångarna i de baltiska staterna, och andra forna sovjetstater med ryska minoriteter, är givetvis mycket oroade av utvecklingen.

Ryssland tillhör den europeiska kultursfären, men är nu på kontrakurs med den europeiska gemenskapen.  

Hemmets Vän 13 november 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Tillsätt en äldreminister !
Även Sverige bör erkänna folkmordet på armenier
Oerhörda tragedier bakom adoptioner
KD har rätt – låt staten ta ansvar för sjukvården
Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies