Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En halv miljon på flykt undan strider i Ukraina

Veckans nummer Publicerad: 2014-09-04 15:19

Utvecklingen i Ukraina har de senaste dagarna försämrats betydligt. FN-chefen Ban Ki-moon varnar både EU och USA för att det inte finns någon militär lösning på Ukraina-krisen.

Försvarsalliansen Nato – som i dag, torsdag, möts i Wales – planerar en särskild insatsstyrka, Moskva kallar Nato för ett hot mot landets säkerhet. Ukraina anklagar Ryssland för ”storkrig” och ryske presidenten Vladimir Putin säger till avgående EU-kommissionens ledare José Manuel Barroso om att han kan ”inta Kiev på två veckor” samtidigt som den nye utrikeschefen italienska Federica Mogherini inom Europeiska Unionen förklarar det praktiska partnerskapet med Ryssland vara över.

Växande oro

Striderna i östra Ukraina har drivit minst en halv miljon människor på flykt, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR. Det verkliga antalet kan vara det dubbla, skriver TT.

”Om krisen inte stoppas snart kommer den inte bara att ha förödande humanitära konsekvenser, utan hotar också att destabilisera hela regionen. Efter Balkan är det svårt att förstå att en konflikt med dessa proportioner kan utvecklas i Europa”, säger FN:s flyktingchef Antonio Guterres, enligt TT.

– Putins uttalande har skapat en växande oro i Kiev. Det är tydligt att man inte ens i huvudstaden kan känna sig helt lugn. Det blir en kedjereaktion där oron eskalerar och man blir bekymrad och vet inte riktigt vad man ska göra. Men de flesta kan inte göra något, det är bara att ta en dag i taget, förklarar Rauli Lehtonen, Ljus i Öster, som står i daglig kontakt med medarbetare i Ukraina. 

Vad tror du om utvecklingen i östra Ukraina? Kommer kriget att kunna hejdas i rimlig tid?

– Jag har hela tiden känt att det kommer att bli långdraget. Jag har svårt att se att det skulle sluta inom den närmaste tiden. Det har känts som om det antingen eskalerar eller byter områden. För bara någon vecka sedan såg det ut att lugna ner sig i Donetsk och Luhansk, när Ukraina tog över kommandot. Men då öppnade separatisterna en ny front mot Mariupol.

– Ryska strateger har i media nämnt att landet behöver skapa en fungerande landväg mellan Ryssland och Krim. Troligen är det Rysslands praktiska mål. Krim behöver både vatten- och energiförsörjning utifrån. Det blir väldigt svårt där annars. Målet är nog att kunna förena Krim med Ryssland på något sätt. Tills dess att man lyckats med det har jag svårt att tro att någon fred kan stiftas, säger Rauli Lehtonen.

Vad säger de kristna om situationen?

– När det gäller de kristna så har många flytt de här områdena. Framförallt kontaktas samfundens kontor i Kiev, dit tiotals dagligen söker sig. De ber om härbärge och rum för att kunna övernatta någonstans. Pingströrelsen har över hundra rehabiliteringscentra, men de har blivit ganska överbelastade. De har tagit in en del folk som man hoppas ska bo en kortare period där. Det finns också barnhem och sociala inrättningar där man försöker ta hand om familjer och framförallt barn. Många har också släktingar och vänner som blir inneboende hos församlingsmedlemmar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 36 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Organiserad rasism ska ge två års fängelse
Sammanhållen vård krävs
"Idag lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige"
Second hand har välfyllda lager
Fästing fäster även på hundar
EU-basen: Sårad och ensam i Ankara
"Sverige har inte lyckats platta kurvan"
"Vissa straff pinsamt låga"
100 år sedan Branting tillträdde
Nu ska dikeskanterna blomma


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies