Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ta Putins hot på allvar

Ledare Publicerad: 2014-08-21 16:16

”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer.” Så sa Rysslands president Vladimir Putin 2005. Ett citat som med all rätt fått stor uppmärksamhet. Den forne KGB-agenten, som aldrig lämnade kommunistpartiet, har gång på gång visat att hans respekt för demokrati och mänskliga rättigheter är i princip obefintlig.

Under Putins ledning har Rysslands utrikespolitik blivit allt mer aggressiv. Annekteringen av Krimhalvön och det aktiva arbetet för att underminera den demokratiskt valda politiska makten i Ukraina är oacceptabelt. Ryssland drar sig inte för att skicka militär trupp till de forna medlemsstaterna i Sovjetunionen, samma sak skedde vid kriget mot Georgien 2008. Ett europeiskt land har nu ockuperat och annekterat en del av ett annat europeiskt lands territorium.

Rysslands styrka är ännu så länge inte militären (även om upprustningen går i snabb takt), utan styrkan är framförallt olja och naturgas, som levereras till ett stort antal europeiska länder. Detta är basen i den ryska ekonomin, och utan dessa exportinkomster så skulle landet stå sig tämligen slätt.

I Sveriges närområde märks tydligt den ryska militära upprustningen. Den militära aktiviteten på och runt Östersjön ökar betydligt för första gången sedan kalla krigets dagar på 1980-talet, och antalet kränkningar av det svenska luftrummet har ökat oroväckande mycket.  

Vladimir Putin har varit Rysslands president och premiärminister sedan 1999. Och vinner han de kommande valen har han möjlighet att fortsätta, efter att han fått igenom en förändring av grundlagen som tidigare förhindrade presidenter att sitta mer än två mandatperioder.

Militär upprustning, inskränkning av yttrandefriheten, inskränkta möjligheter till fri press är bara några av de orosmoln som nu återigen hopar sig över Ryssland. Både retorik och politik har stora likheter med de antidemokratiska strömningarna på 1930-talet, då talades det också om att värna landsmän och minoriteter i angränsande länder.

Den säkerhetspolitiska väg Putin valt är mycket oroande. Och det är uppenbart att han tar de förhållandevis svaga protesterna från Europa (där Sverige är en av de kritiska staterna) med upphöjt lugn. Europas ledare har varit för försiktiga, sett mellan fingrarna, sett bort, låtsas som att de inte vet. Detta är ett geopolitiskt schackspel som den forna KGB-agenten uppenbarligen inte har några större problem med att spela, speciellt inte med en stark hemmaopinion i ryggen. Han ses som en stark ledare som fått ordning på ekonomin och som är på väg att återta en del av landets forna glans.

Europa måste ta hotet från Putin på allvar.

Hemmets Vän 21 augusti 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Tillsätt en äldreminister !
Även Sverige bör erkänna folkmordet på armenier
Oerhörda tragedier bakom adoptioner
KD har rätt – låt staten ta ansvar för sjukvården
Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies