Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkor arbetar för fred och försoning när Ukraina blöder

Veckans nummer Publicerad: 2014-08-14 16:38

Under de senaste veckorna har många kristna engagerat sig för att bistå martyrers och lidandes familjer i östra Ukraina. Mat, mediciner, sjukvårdsutrustning och kläder skickas till behövande. Minnes- och förbönsgudstjänster ordnas över hela landet, samtidigt som det andliga uppvaknandet antar dimensioner som tidigare sällan skådats. Rauli Lehtonen, Ljus i Öster, rapporterar från ett oroligt Ukraina.

I det svåra politiska läget, då landets demokratiska framtid och religiösa frihet står på spel, vädjar Pingstunionens ledare Michail Panotjko till pingströrelsens 1 500 församlingar:

– Jag känner en djup sorg med alla dem som offrat sina liv och de hundratals svårt sårade, oskyldiga ungdomar som nu ligger på sjukhusen i Kiev, Zaporozje och Dnepropetrovsk och andra platser i Ukraina … Gråt med dem som gråter.

På bibelskolan som Ljus i Öster och Kievs Bibelsinstitut just nu ordnar, berättar en av eleverna hur många 20-åriga grabbar värvades in i armén från hans hemby, när oroligheterna inleddes i Donetsk- och Luhansk-området. Samma vecka som missionskursen genomfördes på institutet, blev det känt att några av dem återvänt hem igen – i kistor. Minneshögtider rapporteras nu från flera platser i Ukraina, varvid sorgens känslosamma tyngd klär vardagen med ett mörkt sorgflor. Händelserna påverkar också kyrkorna, inte minst i de östra delarna av landet.

Kristna i Slovjansk sköts ihjäl

I takt med att striderna fortsatt, har hundratals troende förlorat sina hem i de östra delarna av landet. Protestanterna förföljs i de områden, som kontrolleras av ryska separatister och soldater. De anser att evangeliskt kristna sympatiserar med västmakterna och representerar de liberala värderingar, som Putin starkt kritiserar. Därför har många troende blivit kidnappade och skjutna på grund av sin evangeliska tro.

Pingstunionen i Kiev informerar att representanter för Donetsks självutnämnda folkrepublik bröt sig in i Pingstkyrkan i Slovjansk den 8 juni och kidnappade församlingens två diakoner Volodimir Velitjko och Viktor Bradarskoho, samt pastorns två vuxna söner Reuben och Albert Pavenkiv. Pastorn själv hade vid tillfället lämnat staden tillsammans med de yngre barnen och kunde därmed inte tillfångatas.

När ukrainska regeringsstyrkor befriade Slovjansk, kom det fram att bröderna skjutits av de ryska separatisterna den 9 juni. Församlingarna i staden ordnade en stor minnesgudstjänst den 20 juli för att hedra martyrernas minne. Det blev en manifestation, som väckte stor uppmärksamhet.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Organiserad rasism ska ge två års fängelse
Sammanhållen vård krävs
"Idag lever 186 000 barn i fattigdom i Sverige"
Second hand har välfyllda lager
Fästing fäster även på hundar
EU-basen: Sårad och ensam i Ankara
"Sverige har inte lyckats platta kurvan"
"Vissa straff pinsamt låga"
100 år sedan Branting tillträdde
Nu ska dikeskanterna blomma


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies