Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jesus erbjudande

Veckans kommentar Publicerad: 2013-12-05 15:56

Svenska kyrkan och ärkebiskop electa, Antje Jackelén, fortsätter att vara förstasidesstoff. Nu senast är det biskopen som i en artikel på DN Debatt svarar på kritiken, även framförd i denna spalt, om att hon uttryckt sig oprecist i sitt svar på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed, och att hon valt ett valspråk, ”Gud är större”, som är förvillande likt islams centrala Allahu akbar, (”Gud är [den] större”). Jackélen backar inte. För henne heter vägen framåt religionsdialog. Hon försvarar i DN sin devis och kontrar med att ”även i kristen tradition finns också ord och symboler som använts i våldssammanhang. Korset och uttrycket ’Gud med oss’ har fått ge religiös legitimitet åt våldsdåd”.

Och visst är det så, korsfarare använde uttrycket ”Gud med oss” på 1000-talet e Kr för att legitimera sina avrättningar. Men om nu ärkebiskopen electa alltså är medveten om problematiken gällande just våldstyngda ord och uttryck, kunde hon då inte valt några andra ord ur Bibeln än en fras som för oss i väst så starkt är sammankopplad med islamistiska självmordsbombare? Är kritiken verkligen helt obefogad? Nog är det varje ledares ansvar att först reflektera över hur kommunicerade budskap kan tänkas landa i såväl den egna organisationen som omgivningen. Den som vill nå fram med sitt budskap gör klokt i att överväga ord med omsorg. Associationerna till ”Gud är större”, Allahu akbar, har hos undertecknad tyvärr en annan klangbotten än den Jackelén hör.

I evangelierna verkar inte Jesus vara mycket för religionsdialog. Han för förstås samtal med alla sorters människor, möter dem personligt och erbjuder sanning och liv. Men de gånger han stöter ihop med den etablerade religionen, fariséerna, slutar det oftast med att de går iväg, närmast förargade över hans rättframhet. Inte mycket till dialog. Jag är övertygad om att bara Svenska kyrkans företrädare vill och vågar finns kyrkans framtid i ett tydligt fokus på Jesus Kristus. Ta honom som exempel, intressera er mer för människor än strukturer, system och religionsdialog. Jesus är densamme i går och i dag och i evighet. Se där ett bra valspråk för en biskop.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies