Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rysslands egen division?

Ledare Publicerad: 2012-03-07 15:44

Tänk om Sveriges landshövdingar fick brev från statsministern att det var bra om minst 50 procent av deras länsbor röstade på Moderaterna. För oss är det tack och lov helt otänkbart. Men inte i Putins Ryssland. Så gjorde han inför valet till duman i december. Och likadant inför presidentvalet i söndags, som han ”vann” med stor majoritet. De guvernörer i ryska provinser som inte ”fixade” att majoriteten röstade på Enade Ryssland blir inte långlivade på sin post.
Vad tycker västvärlden om valet i Ryssland? Å ena sidan en stormakt världens länder inte kan förbise. Å andra sidan, vilka kort drar Putin ur rockärmen vid de internationella förhandlingsborden? Han vill visa makt. Demokrati verkar vara ett ord utan innebörd.
Men ryska folkets reaktioner på den politiska utvecklingen tycks innebära att de flesta är väldigt nöjda med Putins ledarskap. Men att äldre ryska medborgare får betalt för att lägga sin röst på Putin som presidentkandidat? Eller att vissa ryssar engageras att resa runt till olika vallokaler och lägga sin röst flera gånger! Enligt observatörer var valresultatet riggat förra gången och nu verkar fusket vara ännu värre.
Trovärdigheten för rysk politik dalar. Uppenbarligen är inte Putin intresserad av att bygga förtroende. Många menar att det blivit stabilare i Ryssland under Putins ledarskap. Oppositionen, som underkänner valet, växer markant även om den ännu inte för Putin anses hotfull. Och ryska folket tvekar kanske om trovärdigheten hos alternativa kandidater.

De, som säger att under Putin har det blivit bättre, har säkert delvis rätt. Frågan är vad man jämför med? Om alternativet var en ekonomi i fritt fall i början av 1990-talet. Oljemiljardärer och stenrika affärsmän av annat slag kunde sko sig hämningslöst. Då är det säkert bättre nu. Eller en tidigare president som var berusad på statsbesök och började dirigera värdlandets välkomstorkester. Då är det utan tvivel bättre nu.
Men mycket är oroande. Att man bara kan stänga av gasleveranserna till sina grannländer när kylan blir intensiv. Finns inga andra vägar att föra samtal? Fast så tänker vi ju i väst.
En gång var Sovjetunionen en mycket stor och hotfull militärmakt. Just nu är kanske inte styrkan lika påtaglig. Men med de goda förtjänster landet får för sin gas och olja vet vi inte om vapenmakten kan bli hotfull igen. Rysslands agenda vid förhandlingsbordet är osäker. Med sitt stöd till Syrien. Med sitt tidigare veto mot militäralliansens insatser mot Ghadaffi i Libyen i år. Vad kan vi, andra länders medborgare och politiska ledare lita på?

Det kan ju inte vara en tillfällighet att Syriens president Bashar Assad har gratulerat Putin till den överlägsna segern i presidentvalet. Tankarna om värdet av folkets stöd tycks ha vissa likheter mellan Ryssland och Syrien.
Vi får innerligt hoppas att den ryska statsledningen tar sig en rejäl funderare över alla protester från oberoende valobservatörer hur senaste valet sköttes. Eller är Ryssland helt ointresserat av att skapa trovärdighet med andra länder?
Om två fotbollslag spelar om medaljer, men de har helt olika spelregler, blir knappast slut­resultatet trovärdigt. Det verkar vara en ganska lång uppförsbacke för Putin att övertyga omvärlden att han vill spela med likvärdiga spelregler i världssamfundets ”fotbollsturnering”. Trots allt lever inte Ryssland i ett ingenmansland. När olika nationer ska upprätta nya avtal med Ryssland, vågar de då höja rösten och ställa krav eller är det bara pengarna som räknas?

Hemmets Vän 8 mars 2012


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Tillsätt en äldreminister !
Även Sverige bör erkänna folkmordet på armenier
Oerhörda tragedier bakom adoptioner
KD har rätt – låt staten ta ansvar för sjukvården
Förneka inte mirakel
Öppna upp samhället när alla över 50 år vaccinerats
Vägen ut ur skolkaoset
Mordförsöken i Vetlanda – och frågorna de väcker
Värna fri press och yttrandefrihet
"Finlands sak är vår"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies