Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Orimliga föräldrakrav

Ledare Publicerad: 2024-03-07 16:51

Förskolan blev vägen, enligt statens önskemål från 1960-talet och framåt, för att alla föräldrar om möjligt skulle bli produktiva i arbetslivet. Hemarbetet utfört av en förälder, som även skapade större trygghet för barnen, uppfattades inte av staten som tillräckligt ”produktivt”. Förskolan gav samtidigt de flesta barn många positiva erfarenheter i mötet med andra barn och andra vuxna, vid sidan av sina föräldrar. Men i dagens samhälle, där kraven ökat kraftigt på föräldrar som arbetar och att de samtidigt ska räcka till också för hemmet och sina barn, leder det inte sällan till en växande stress för både barnen och föräldrarna.

I vårt individfokuserade samhälle ställer ibland föräldrar orimliga krav på bland annat förskolepersonal. Det gäller också kraven föräldrar emellan, när de pressas att jämföra sig med andra ”perfekta” föräldrar.

Dagens Nyheters journalist Kristoffer Ahlström skrev förra veckan om föräldrar som hämtar sina barn från förskolan klockan 15, men där hemma låter de barnen sysselsätta sig framför datorn, tv eller mobiltelefonen, för att själva få tid att fortsätta jobba hemifrån.

Förskolan erbjuder barnen mycket positivt vad gäller lärande, sysselsättning och gemenskap med andra barn.

Likaväl som vuxna utmanas, utvecklas och stimuleras av umgänge med kollegor på arbetsplatsen, utmanas barn av att möta andra barn och deras livssituation tillsammans med den undervisning de får på förskolan. Här byggs broar av erfarenheter när en individ växer upp. Men när föräldrar börjar ställa orimliga krav på förskolepersonal, som förväntas ge individanpassat fokus på just ”mitt barn”, blir det ohållbart. Barn ger mycket glädje, utmaningar och inspiration. Men de är inte föräldrars ägodelar, som ska behandlas enligt vårdnadshavares idealbilder.

I en kollektiv gemenskap, som förskolan är, kan inte alla individuella krav uppfyllas. Det är ju i mötet med andras livserfarenheter, bakgrund och önskemål som livet formas. Då skaver det ibland i relationerna.

Med ett högt uppdrivet tempo för barn och föräldrar med förskola, fritidsaktiviteter och föräldrars egna krav på utveckling, behöver vi hitta rastplatser med tid för eftertanke och stillhet för att orka. Veckan måste inte hela tiden fyllas av aktiviteter och utmaningar.

Barn behöver också ha ”tråkigt” ibland, det är en viktig bit av återhämtning från alltför mycket stimulans. Bokläsande är en lugnare aktivitet som kan innebära ett berikande och värdefullt alternativ till dator, tv och sociala medier. Att ständigt matas av nya intryck och bilder, skapar stress. När det är dags att varva ner från dagens mångahanda aktiviteter för att sova, behöver faktiskt både barn och vuxna skapa zoner av stillhet för att den välbehövliga sömnen ska infinna sig. Vår hjärna klarar inte att lagra alla intryck utan bieffekter.

Dagens samhälle har många utmaningar både för barn och vuxna. Men vi behöver vara vakna över tempot som tv, datorspel och sociala medier skapar, och som kan bli stressfaktorer. I den kristna idétraditionen behöver vi påminna oss om sanningar från Psaltarpsalmen 46 som bland annat säger: ”Bli stilla och besinna att jag är Gud.”

Hemmets Vän 7 mars 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies