Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Underskattat motstånd

Ledare Publicerad: 2024-02-29 16:09

Besvikelse som tillåts rota sig kan få fruktansvärda konsekvenser. Den 24 februari 2022 inledde Rysslands president Putin den storskaliga invasion av Ukraina, där 100 000-tals ryska och ukrainska liv förspillts.

Den ryske presidenten Vladimir Putin växte upp med spiondrömmar, men blev först inte antagen av den sovjetiska spionorganisationen KGB. Han var en bråkig skolelev, tills han lyckades växla in ligistfasonerna mot ett svart bälte i kampsporten judo. 1975 tog Putin juristexamen vid Leningrads universitet.

Utnämnd till KGB-officer var han stationerad i forna Östtyskland 1985–1990. Redan då fanns troligen hans giriga drömmar om ett Storryssland.

Men kommunistblocket föll samman och Östtyskland förenades med ett demokratiskt Västtyskland. Då ska hans besvikelse ha blivit stor. År 2000 ersatte han den västorienterade Boris Jeltsin. Nu kunde Putin börja förverkliga sina drömmar om ett Storryssland.

Han hoppades först på samverkan med USA och tankarna fanns på medlemsskap i Nato. Men hans planer förbyttes i Rysslands invasion av Georgien 2008 och Krimhalvön i Ukraina 2014.

Få i västvärlden trodde först att mardrömmen var sann, när Ryssland den 24 februari 2022 invaderade Ukraina.

Vare sig Putin trodde det själv, eller det var fabricerade lögner, presenterade han invasionen av Ukraina som orsak för att skydda den ryska minoriteten i de östliga regionerna av Ukraina. Nazister skulle bekämpas och Ukraina underställas Ryssland – med en lydregim i Ukraina.

Planerna gick dock om intet. Ukraina gjorde ett heroiskt motstånd. Den frustrerade ryska militärledningen körde fast i leran utanför ukrainska huvudstaden Kiev. Det blev inget snabbt maktövertagande av Kiev och Ukraina under Ryssland.

Ukrainas demokratiskt valde president, Zelenskyj, har hittills tillsammans med hårt kämpande ukrainska soldater och stöd från västvärlden kunnat stå emot den ryska invasionen, dock till ett oerhört högt pris.

Även om västvärlden, och speciellt USA:s bidrag till Ukraina, har börjat vackla, är det militära och ekonomiska stödet fortfarande stort. Det är svårt att föreställa sig vad det gör med ett land när 11,6 miljoner av befolkningen flyr landet, vilket var det officiella siffran i slutet av 2022.

Merparten av ukrainarna hoppas nog på att kunna återvända när kriget är över. Med den ofattbara förödelse som Ryssland skapat, är de materiella och själsliga skadorna närmast ogripbara. Återuppbyggandet av städer och byar, skolor och sjukhus och många andra institutioner, kommer att kräva ofattbara insatser. Vad kriget gjort med ukrainska medborgares själsliv går knappast att beräkna.

På tvåårsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina kunde man i olika medier följa det starka stödet, som inte bara getts av västliga nationer, men också med stora insatser av civila organisationer.

Mitt i nöden märks inte bara lidandet, utan också ett samhälle som svetsats samman. Kyrkorna, både den ortodoxa och den evangeliska kyrkan, har mobiliserats och inom den evangeliska kyrkan har många nya församlingar startats, mitt under pågående krig. När kyrkor bombats har församlingar samlat barn till söndagsskola nere i tunnelbanestationerna. Det har blivit en utveckling som knappast någon kunnat tänka sig.

Bland oräkneliga insatser av civilsamhället kan man ta ett litet exempel: Den 100-åriga pingstförsamlingen Arken i Värnamo, tillsammans med hjälporganisationen Hoppets Stjärna, Barnens Oas och kristna tv-kanalen TBN Nordic, samlade förra lördagen in 770 000 kronor till bland annat kaminer i Ukraina.

Hemmets Vän 29 februari 2024


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies