Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Alm frias – men förlorar förtroendet

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-29 15:55

Daniel Alm frias i lagens mening från anklagelserna om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier i den oberoende utredning som presenterades i förra veckan. Men moraliskt sett har styrelsen för Pingst FSS inte förtroende för den tidigare pingstledaren, uppger de i ett internt brev som gått ut till pastorer och anställda inom samfundet.

”Tyvärr har förtroendet för Daniel Alm gått sönder genom det som skett och hans avgång som föreståndare för Pingst FFS var oundviklig”, skriver de.

Det var i början av oktober som Pingst – fria församlingar i samverkan, Pingst FFS, ställdes inför anklagelserna mot samfundets föreståndare, Daniel Alm, som togs ur tjänst och valde att avgå med omedelbar verkan.

Bakgrunden var en anmälan från en tidigare anställd på Pingsts kontor i Alvik, om ”maktmissbruk mot person i beroendeställning” med inslag av sexuell karaktär. Senare lämnades ännu en liknande anmälan in från en annan person, enligt Dagen.

Oberoende utredning

Anklagelserna togs på stort allvar och en oberoende utredning tillsattes. Det var företaget Human & Heart som gjorde utredningen – på rekommendation av Arbetsgivaralliansen. Målet var dels att ta reda på anklagelsernas riktighet, dels att utreda de juridiska och arbetsrättsliga aspekterna – fanns det exempelvis anledning att göra en polisanmälan?

Daniel Alm berättade själv om hur han såg på anklagelserna i sociala medier och uppgav att han haft ”ytterligare ett fall” i sitt liv med ”en relation till en kvinna som gått för långt”. Men hans egen upplevelse av det som skett var annorlunda än den som anmält händelserna.

Sekretess

Pingstledningen har hanterat utredningen som ett personalärende och den sekretessbelagda rapporten har inte gjorts offentlig. Men ett internt brev till anställda och pastorer läckte till bland annat tidningen Sändaren i förra veckan, där rapporten kommenterades.

Pingsts ledning ser i brevet två spår utifrån de intervjuer och det material som presenterats i utredningen: Dels konstateras att utredningen inte ger stöd för att handlingarna utgjort kränkande särbehandling eller trakasserier. Man ger dock konkreta förslag på åtgärder ”för att arbeta förebyggande för att liknande situationer inte ska uppstå igen”.

Dels talar styrelsen för Pingst i det brev som läckt ut om en ”förtroendebrist på grund av för långt gångna relationer till två kvinnor”, varav en av kvinnorna inte varit del i utredningen.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies