Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Guds folk bör vittna för människorna"

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-29 15:51

– Det är märkligt att Guds folk inte vittnar mer för människorna, säger Sven-Erik Syrén, som i 40 år varit kolportör i finska Österbotten. Själv säger han sig vara en av de absolut sista som på det sättet säljer kristen litteratur från dörr till dörr och vittnar om sin kristna tro. Men han möter människor som kanske aldrig hört evangeliet.

För svensk frikyrkoväckelse var kolportörerna avgörande under 1800-talet. När exempelvis inomkyrkliga Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) bildades var kolportörerna de som spred budskapet över Sverige, kringresande bokförsäljare som predikade och vittnade om sin tro där de kunde. Godsägaren, politikern och predikanten Olof Gabriel Hedengren i Riseberga var en av de första som skickade ut dessa ofta färgstarka personligheter med intressanta livsöden. Det var också han som startade den första kolportörskolan i Grythyttan – en slags tidig bibelskola för lekmannapredikanter.

Ledd av helige Ande

Det är svårt att inte känna igen tongångarna från dessa kringvandrande förkunnare när man lyssnar på Sven-Erik Syrén i Maxmo, tre mil nordost om Vasa i Finland. Han har mängder av berättelser om hur han ledd av den helige Ande fått vara till stöd och hjälp för människor ”i mörker” som han själv beskriver det.

– År 1982 blev jag själv botad genom Guds ingripande efter en trafikolycka som jag var med om tretton år tidigare. Jag blev så lycklig över det där att jag överlämnade hela mitt liv åt Jesus Kristus, han fick ta hand om mitt liv, säger han när vi talas vid på telefon.

– En vecka senare upplevde jag den helige Ande också. Det var under en bibelvecka i Helsingfors som jag fick det första tilltalet med evangeliet. Stanley Sjöberg, som var inbjuden som talare under den där veckan, fick vara till stor välsignelse för mig.

– När jag kom hem frågade jag pastorn i den pingstförsamling vi tillhörde om jag fick ta med en jultidning vi hade och hälsa på hos folk. Och nog fick jag göra det. Då kom Guds tilltal på nytt att jag skulle gå ut med evangeliet, fortsätter Sven-Erik Syrén.

Tillstånd behövdes

Han förklarar samtidigt att det inte bara är att gå ut och börja knacka dörr i Finland. Han behövde myndigheternas tillstånd och inte minst näringstillstånd för att göra det. Den 1 februari 1984 var allt klart och han kunde packa sin väska med böcker och kort och börja resa.

– Jag rör mig nog i hela Österbotten, kan man säga. Jag minns bland annat där under det första året hur jag upplevde så starkt att jag skulle åka till ett visst hem. Men kvinnan där säger: ”Nej, vi ska inte ha några religiösa böcker. Inte vi, inte.” Jag tänkte att det var märkligt, jag tyckte att jag hade känt så starkt att jag skulle dit.

”Var frimodig”

– Men så kommer en mansperson från fähuset (ladugården), för de var jordbrukare. Han går rakt fram till mig, och jag säger: ”Jag tyckte precis att Gud ledde mig hit.” ”Jo, vi ska gå in”, säger han. Väl inne sätter han sig vid köksbordet och börjar storgråta: ”Du är nog hitskickad av himmelens Gud. Jag hade tänkt hänga mig i uthuset, jag är i sådant mörker.”

– Han ville att jag skulle be för honom. Det är inte alltid så lätt att be kring sådana saker för främmande människor, men man måste bara vara frimodig och göra som de säger.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 - 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies