Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Orädd Putinkritiker död

Ledare Publicerad: 2024-02-22 15:41

Den hyllade 47-årige ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är död. Han avtjänade ett 30-årigt fängelsestraff i staden Kharp vid polcirkeln, 190 mil norr om Moskva. Men myndigheterna hade under förra helgen vägrat att låta hans anhöriga se kroppen. Regimkritiker anklagar den ryska statsledningen för att ha beordrat hans död.

Hundratals personer greps när de lade ner blommor vid olika monument över offer för sovjettidens förtryck. Trots varningar från ryska åklagarmyndigheten om att protester är ett brott mot lagen, hedrades minnet av Navalnyj i flera ryska städer.

Dagens Nyheters rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skrev i en kommentar att ”ingen kunde få unga ryssar att tro på sig själva som Navalnyj”.

Den ryska statsledningen har förlorat ytterligare i trovärdighet sedan först Wagner-ledaren Yevgeny Prigozhin och nu Aleksej Navalnyj dött under oförklarliga omständigheter. Efter att Rysslands president Vladimir Putin kom till makten har obekväma ryska kritiker dödats, närmast på löpande band, av den ryska statsledningen.

Den undersökande ryska journalisten Anna Politkovskaja, som rapporterade om de människorättsbrott vilka begicks i den ryska provinsenTjetjenien, var en av de orädda rösterna som inte fick leva. Hon mördades den 7 oktober 2006 i Moskva. Anna Politkovskaja var känd för sitt motstånd mot kriget i Tjetjenien och för sin kamp för mänskliga rättigheter.

Med olika metoder dödar ryska statsledningen obekväma sanningsägare.

Nervgiftet Novitjok använde säkerhetstjänsten i sina försök att avrätta Navalnyj. Han räddades till livet genom vård på ett tyskt sjukhus. Men han var inte beredd att stanna i något västland utan återvände till hemlandet, väl medveten om att hans liv var i fara där. Han greps direkt på flygplatsen och fängslades.

Trots sviter från förgiftningen i augusti 2020 dömdes han att avtjäna nya straff. Det senaste 19-åriga fängelsestraffet, som myndigheterna rubricerade som ”uppmuntran till extremism”, tilldömdes för att han startat en stiftelse mot extremism. Han avtjänade detta i straffkolonin ”Polarvargen”, nära Vorkuta, ett fängelse byggd av Gulag-fångar.

Tidigare utrikesjournalisten vid Sveriges Television, Stig Fredriksson, skriver i Expressen att Navalnyj fördes till Vorkuta, som var ett av de grymmaste och mest ökända lägren i den sovjetiska Gulagarkipelagen. Även ”Polarvargen” i den lilla staden Charp i Jamalo-Nenets-distriktet, var ett fångläger under sovjettiden. Nu används det för att straffa omkring tusen av Rysslands värsta brottslingar.

I dagsläget saknas en lika orädd regimkritiker som Navalnyj. Domen är hård från politiska ledare runt om i världen, hur Ryssland har behandlat honom. Putin har ytterligare en gång bevisat sitt kallsinne och sin brist på empati. Sällan har man sett en mer korrumperad statsledare. Men bland ryska folket har han fortfarande ett stort stöd. Navalnyj deklarerade för några år sedan sin ortodoxa kristna tro. En bland många protester han framförde var att han inte fick läsa sin bibel i fängelsecellen.

I nuläget är det svårt att se att någon oppositionsföreträdare med liknande kapacitet kan ta upp Navalnyjs fallna mantel. Men även om han är död kommer hans röst inte att tystna, trots att det blir allt svårare för ryska medborgare att våga protestera offentligt.

När Ryssland går till val den 15–17 mars finns ingen utmanare till Putin som skulle kunna hota hans makt. De politiker som lyckats samla de 100 000 namn som krävs för att få ställa upp som kandidat, dessa har alla fått tillräckligt många namn underkända av valmyndigheten för att bli godkända kandidater.

Hela tiden samlar Putin bevis för sitt grymma ledarskap. Listan kan göras hur lång som helst.

Hemmets Vän 22 februari 2024


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies