Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Etnisk rensning av värsta sort"

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-22 15:32

Massakrer, våldtäkter och fördrivning har blivit vardag i Sudan och miljoner människor har tvingats lämna sina hem. I grannlandet Tchads östra delar är en tredjedel av invånarna flyktingar.

– Här finns helt chockerande behov, säger Jan Egeland vid Flyktninghjelpen.

Det är en ständig kamp för överlevnad för sudanesiska flyktingar i östra Tchad. Bristen på mat, dricksvatten och andra grundläggande nödvändigheter är stor, även för tchadierna. Men i omvärlden hörs knappt något om den enorma krisen som har pågått sedan striderna i Sudan bröt ut i fjol, och som har hamnat i skuggan av andra krig och konflikter.

Trauma

– Det här är etnisk rensning av värsta sort. Hela områden i Sudan har angripits och de överlevande som har kommit hit till Tchad är djupt traumatiserade, säger Jan Egeland, generalsekreterare för norska Flyktninghjelpen (NRC) som har verksamhet på båda sidor av gränsen.

Tchad är ett av världens fattigaste länder och knappast rustat att ta emot stora mängder flyktingar, men har ändå öppnat gränsen för över 680 000 människor som har flytt det extrema våldet i Sudan. Betydligt fler har blivit kvar som internflyktingar och många har flytt till andra närliggande länder.

Inte i säkerhet

Men trots att miljoner människor har flytt har nästan inga kommit i säkerhet. Flyktninghjelpen arbetar med nödhjälp och bygger skolor för både sudanesiska och tchadiska barn på landsbygden.

– Det ger hopp, och det här är en befolkning som har förlorat allt. Allt hopp. De ser inte att de kan återvända till Sudan, för våldsmännen finns fortfarande kvar där. Flyktingarna behöver hjälp här och då måste det finnas möjlighet för barnen att få en utbildning och hopp om en bättre framtid, säger Jan Egeland, som under veckan är på plats i östra Tchad.

I nuläget är bara 10 procent av hjälpbehovet i området finansierat och Egeland poängterar vikten av att omvärlden ställer sig solidariskt med Tchad som har hållit gränserna öppna för flyktingarna från Sudan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies