Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Dödligheten bland undernärda barn minskar"

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-22 15:28

På resan till Tchad och systersamfundet EEADT besökte Jörgen Rutegård från Pingstkyrkan i Örnsköldsvik skolor, sjukhus och kyrkor. Han berättar om stora satsningar på undervisning, framgångsrik sjukvård och nystartade församlingar – men också om behoven av utbyggnader, fler läkare och solenergikonvertering.

Tchad är ett stort land, centralt i Afrika söder om Sahara, med cirka 15 miljoner invånare. Landet är fattigt med stor befolkningsökning och hög analfabetism, även om de flesta barn numera går i åtminstone primärskola. Mycket av infrastruktur som skolor och sjukvård bedrivs av civilsamhället, ofta av olika kyrkor och samfund.

Jag reste som representant för Pingstkyrkan i Örnsköldsvik som är ordförandeförsamling för Tchad inom Pingst, och åkte tillsammans med en medresenär från Skåne. Vi stannade två nätter i huvudstaden N’Djamena. Tillsammans med pastorn i Église Évangelique des Assemblées de Dieu du Tchad (EEADT) Frédéric besökte vi kyrko- och skolområdet i stadsdelen Amtoukoui. Där finns nu två permanenta skolbyggnader med tre klassrum i vardera, avsedda för låg- och mellanstadium. En egenhändigt uppförd byggnad i plåt inrymmer högstadieelever. Skolan har för närvarande 220 elever.

Dessutom finns ett hus med en sal för förskola och en takad terrass för utevaro och lek. Där uppförs nu en tillbyggnad som ger ytterligare ett rum. Förskolan ska inrymma upp till 120 barn.

Man har ambitionen att utöka med college, motsvarande gymnasium. Det finns önskemål från området om en fullständig skolutbildning. Kyrkan har tomtmark som räcker. I första hand finns behov av ett mindre hus för personalrum och bibliotek, vilket synes angeläget.

Framsteg och god atmosfär

Vi träffade elever, rektor och administratör. Det var mycket uppmuntrande att se framstegen och den goda atmosfären i skolan. Det är ungefär lika många flickor som pojkar bland eleverna. Det går att anställa bra lärare, även om rörligheten bland dem är stor. Skolan satsar på undervisning i engelska redan från förskolenivå, vilket är ovanligt i landet och säkert framsynt.

Vi besökte också radion Voi dÉsperance – Hoppets röst, som täcker huvudstaden med omnejd. Där pågår om- och tillbyggnad. En ny inspelningsstudio är snart klar. På andra våningen finns en färdiginredd samlingssal och på tredje planet, som ännu inte är färdigställt, planeras gästrum. Man bygger på löpande räkning, allt eftersom medel kommer in.

Kyrkan satsar på en ”utpost” i området Toukra intill universitetet. En ny församling är planterad och en kyrkobyggnad är uppförd som invigdes nyårsafton. Säkert en strategisk satsning.

EEADT är framåtsträvande och planerar också för församlingsplanteringar i småstäderna Bessao och Benoye i södra delen av landet.

Pastor Frédéric håller på med ett doktorandarbete i teologi, numera knuten till ett engelskspråkigt universitet i Togo.

Missionsstationer

Sedan tog vi bussen de 50 milen söderut till landets andra stad Moundou. Vi stannade en natt på TEAM:s missionsstation i Koutou och träffade en vänfamilj, erfarna Tchadmissionärer utsända från Svenska Alliansmissionen (SAM). De arbetar sedan flera år i perioder om några månader i taget med hälsoundervisning respektive mekanikerutbildning, båda angelägna områden i detta eftersatta land.

Resan fortsatte till Andoum, det samhälle sju mil från Moundou som länge varit ett centrum för EEADT med missionsstation, skolor för barnen, bibelskola och sjukhus, alltsammans i kyrkans ägo.

Här samverkar vi med familjen Olsson från Hönö som med stöd av Second Hand-butiken Vinden i Alingsås och andra givare bedriver ett långsiktigt och omfattande humanitärt arbete. Man ger mat till undernärda barn inklusive föräldraundervisning, hjälp till handikappade, hemkunskapsundervisning, brunnsreparationer, stöd till sjukhuset med flera insatser. Här fanns också Kenneth Rönnquist, rutinerad Tchadmissionär sedan längre tillbaka, som gjorde många insatser på det tekniska planet, både på stationen och på sjukhuset.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies