Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hon startade "bibliotek" för sportprylar

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-22 15:19

Fyra frågor till Carina Haak, diakon inom Svenska kyrkan som tog initiativet till Fritidsbanken 2013 – idag en ideell, nationell förening som gratis lånar ut fritidsutrustning över hela landet.

Man måste inte äga alla fritidsprylar, det går att låna. Så tänkte diakonen Carina Haak när hon tog initiativet till Fritidsbanken 2013. Idag finns dessa ”banker” i 40 procent av Sveriges kommuner och räddar sportlovet för många barnfamiljer.

För många barnfamiljer är sportlovet ofta en dyr historia. En fjällvecka under sportlovet kostar i genomsnitt cirka 38 000 kronor, rapporterar exempelvis SBAB. Men det finns sätt att komma undan billigare, och det handlar inte bara om ekonomi utan om resursanvändning på flera plan, menar den ideella föreningen Fritidsbanken.

Själva beskriver Fritidsbanken sin verksamhet som ett slags bibliotek fast med sport- och friluftsprylar, ofta begagnade men i gott skick. Här kan man gratis låna utrustning under 14 dagar för en aktiv fritid – allt från skidor och skridskor till hjälmar, stormkök och mycket mer. Det finns också fritidshjälpmedel och parasportsutrustning i viss mån för dem som behöver det.

”I princip all utrustning är skänkt till oss. Barnen växer snabbt och utrustningen som passade förra säsongen blir plötsligt oanvändbar. De vuxna kanske får nya intressen eller uppdaterar med nya saker. Fritidsbanken är perfekt när man vill prova nya aktiviteter, eller när man använder utrustning vid få tillfällen”, skriver Fritidsbanken på sin webbsida.

Den som tog initiativet till den första Fritidsbanken var diakonen Carina Haak, då i Deje församling, som förverkligade idén i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland.

Hur kom du på idén?

– Jag jobbade vid den tiden som diakon i Deje. I samtal kom jag i kontakt med många ensamstående föräldrar, oftast mammor, som inte hade råd att låta sina barn vara med på friluftsdagar, så de lät dem vara hemma i stället. De hade inte möjlighet att skaffa skidor, skridskor och pulkor till dagarna i backen. Jag hade själv barn i en ålder när de ville testa på det mesta, och till och med jag och min man som båda hade jobb tyckte att det var onödigt att köpa nytt hela tiden som de snabbt växte ur, svarar hon.

– Jag tänkte att det borde finnas ett ställe där man kunde låna, som ett bibliotek fast med sport- och friluftsprylar. Men det fanns inte, så jag tänkte att då får vi väl starta det! Det var viktigt från början att det inte bara skulle handla om ekonomi, utan att Fritidsbanken skulle vara till för alla. Hade den bara varit för ekonomiskt utsatta hade det blivit stigmatiserande att använda den, men i stället vände vi oss till alla, för det handlar faktiskt om cirkulär ekonomi, att man inte måste äga alla prylar, man kan dela på dem. Vi gör det både för miljön och för plånboken.

Hade du kunnat tänka dig vad det skulle resultera i?

– Nej verkligen inte, hade det bara varit jag så hade det förmodligen funnits en fritidsbank i Deje och sen hade jag förmodligen uppmuntrat folk till att göra något liknande.

Läs mer i Hemmets Vän nr 8 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies