Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När nöden ger ett gungfly

Ledare Publicerad: 2024-02-15 15:33

Nu och då dyker de upp, människor som utger sig för att ha utbildning och kompetens, men som bluffar. Det gäller läkare, som i många år skött sina sysslor utan att avslöjas att de inte är läkare. Eller piloter, vilka flugit mängder av passagerare på trafikflygplan världen runt men saknat utbildning. Dagens Nyheter berättar om kvinnan som dolt sin brist på utbildning bakom sin gröna diakonskjorta. Hon hade följt poliser i många år för att meddela dödsfall, men saknade utbildning för tjänsten.

Motiven kan variera. Artikeln i DN visar att hon ville vara utsatta människor till tröst. I andra fall kan det handla om att få uppfylla drömmen om status, dold bakom en snygg uniform eller ett förfalskat betyg. Kvinnan, som samverkade med polis vid meddelande av dödsfall, ville göra en behjärtansvärd insats i en situation där polisen kände att de inte riktigt räckte till.

Visst kan många människor vara mycket duktiga att lyssna och trösta när en medmänniska hamnat i kris. Men att utföra uppdraget under falska förespeglingar om formell kompetens skapar oerhört tragiska och sårbara situationer.

Vi lever i ett samhälle där det materiella för många inte ger livet tillräckligt innehåll. Vi vill leva ett meningsfullt liv och det leder nu och då till att människor överskrider vissa gränser, vilket kan få förödande konsekvenser.

Många strävar efter status, positioner och lockas av den vita läkarrocken eller kaptensuniformen. Men när samhället förändras och kraven på att finnas tillhands i miljöer för vilka man saknar kunskap och utbildning ökar, det är då det blir farligt.

Kvinnan, som alla trodde var diakon och under många år följde poliser som skulle meddela dödsbud, rörde sig på ett område där behoven var större än tillgången på utbildade personer.

Det finns många orsaker till dessa brister. Det är drömmen att få flyga ett stort flygplan och skaffa sig en status man inte har utbildning för. Eller en genuin längtan att få lindra nöd i livets krislägen på ett sjukhus fast man inte klarat utbildningen, men ändå lyckas slinka igenom de formella spärrarna.

Vi har troligen alla i högre eller mindre grad en längtan att få betyda något för en annan människa. Om längtan att göra en insats, trots att man inte klarat den formella kompetensen för uppdraget, överskrider gränserna för sunt förnuft, spelar man ett oerhört högt spel med andra människors liv.

Det kan vara rent maktbegär. I andra fall längtan att göra gott, men man tappar fotfästet när ingen ställer kontrollfrågorna som skulle avslöjat bristerna.

Om vi hamnar i krislägen och människors behov av stöd och hjälp är svåra att möta, kan spärrarna släppa.

När utbildningar till polis, läkare, sjuksköterska, präst och pastor fungerar, avslöjas dessa falska förespeglingar. Men det har funnits många situationer då människor oförberett tvingats rycka in för att klara krislägen.

När det gäller diakoner i kyrkor och samfund, som ofta får möta människor i sorg och nöd, är det idag i Sverige endast två samfund, Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan, som utbildar diakoner. Därmed har de auktoritet att ge tystnadsplikt.

Händelsen med diakonen, som Dagens Nyheter berättar, borde höja vår vaksamhet. Vilka är det som har kompetens för att möta människor i kris?

Vi önskar egentligen inte mer av kontrollsamhälle, men inte heller förfalskade samhällsfunktioner där nöden kan vara stor.

Hemmets Vän 15 februari 2024


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies