Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Miljöpartiets kris speglar frikyrkans

Veckans kommentar Publicerad: 2024-02-15 15:28

För en knapp vecka sedan kom beskedet att Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi avgår. Det är bara några veckor sedan hon sjukskrev sig, men hon lämnar nu för gott. Trots att förutsättningarna borde vara gynnsamma för MP råder det kris i både partiet och opinionen.

Det finns flera likheter mellan frikyrkans kris och den i MP. Båda är folkrörelser som inte tycks lyfta hos den breda allmänheten trots att samtiden tycks ropa efter deras visioner för livet. Hur kommer det sig?

För samtidigt som miljö och klimat är viktigare för väljarna än exempelvis jobb, utbildning och försvar, och samtidigt som 25 procent av väljarna anser att MP har den bästa klimatpolitiken, säger sig endast 4 procent vilja rösta grönt. Kräftgången sker parallellt med att Greta Thunberg blir en internationell superstjärna och systerpartiet De gröna i Tyskland står på tröskeln till sitt definitiva genombrott. Kanslerposten är för dem inom räckhåll sedan partiet i senaste valet fick 14,8 procent, tredje största parti. Än bättre ser det ut på delstatsnivå med 18 procent av rösterna i delstatsvalet i Schleswig- Holstein.

Med undantag från valet 2022 har MP tappat i alla riksdagsval sedan 2010. Ökningen var blygsamma 0,6 procentenheter. Ökningen till 5,1 procent berodde på att partiet i Stockholms stad fick dubbelt så många röster som i övriga landet, i huvudstaden fanns alltså ett stort stödröstande.

Att MP fortsätter envisas med att ha både ett kvinnligt och ett manligt språkrör framstår inte bara som otydligt utan även som gammaldags, i en tid när just skillnaderna mellan manligt och kvinnligt helst inte ska märkas alls.

Trots att regeringen, SD och Socialdemokraterna nu vill bygga ny kärnkraft, lyfter inte MP i opinionen. Det benhårda kärnkraftmotståndet står partiet dyrt. Varför är det så omöjligt att ompröva motståndet när det skulle öka elproduktion och minska utsläppen?

Frågan om partiet ska välja mellan att bredda sig eller ej verkar inte vara av vikt för väljarna. Svenska väljare är inte för eller emot miljö- och klimatfrågor, de är viktiga, istället handlar det om på vilket sätt klimatmålen ska uppnås. Inte på MP:s sätt, är väljarnas svar.

Det finns flera likheter mellan frikyrkans kris och den i MP. En del av problemen tycks handla om hur rörelserna uppfattas, snarare än budskapet. I mätningar ser svenska väljare MP som ett icke-pragmatiskt och starkt ideologiskt styrt parti. Generaliserat uppfattas MP inte gilla bilar, vara teknikfientliga, ogillar personer som äter kött och inte förstå förutsättningarna för att leva på landsbygden (läs: vara beroende av bil).

Ingen attraheras av en ideologiskt snäv kultur – oavsett om saken handlar om miljöpolitik eller människors frälsning. Frikyrkliga och miljöpartister behöver kanske bli mer inkluderande och mindre dömande. Och båda behöver hitta nya ledare som bottnar i sig själva och rörelserna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies