Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-15 15:22

– Mercy Ships finns i vårt dna på något sätt, säger pensionärerna Lars och Åsa Gisel som efter mer än 40 år återvänt till livet ombord – den här gången på det nya och stora sjukhusskeppet Global Mercy. De träffades, gifte sig och bildade familj ombord på Mercy Ships första sjukhusskepp, Anastatis, i början av 1980-talet.

– Det har varit en stor omställning på många sätt, men nu har vi fått lite rutiner och kommit in lite i jobbet här, säger Åsa Gisel när vi talas vid på telefon efter deras första vecka ombord på Global Mercy, ett specialbyggt sjukhusskepp med 12 däck, sex operationssalar och 202 vårdplatser på 7 000 kvadratmeter.

Skeppet byggdes 2021 i kinesiska Tianjin av svenska Stena RoRo och är internationella hjälporganisationen Mercy Ships första fartyg som byggts från början som sjukhusskepp. I början av 2023 låg Global Mercy i senegalesiska Dakar, men i augusti 2023 seglade skeppet vidare till Freetown i Sierra Leone för en ny tiomånadersperiod.

Började skrapa rost

Det var 1978 som den då nyexaminerade sjuksköterskan Åsa Gisel åkte ut till Anastasis första gången. Skeppet var då en del av UMU – Ungdom Med Uppgift, och tanken var att de skulle åka till Argentina och evangelisera under fotbolls-VM.

– Man hade flera lärjungaskolor runt om i Europa och tänkte frakta över alla ungdomar i skeppet. Men så blev det inte – det var helt enkelt inte sjödugligt. Så vi började med att skrapa rost, berättar hon.

– Det tog egentligen flera år att göra i ordning det – först något år i Italien och sedan flera år i Grekland. Jag blev kvar där och 1980 kom Lars. Då var det här med båtflyktingarna från Vietnam ganska stort, och jag minns att jag tänkte: ”Det här skeppet kan nog vara ett sådant som åker till katastrofområden och har med sig en besättning som kan göra en insats.”

– Men med åren växte visionen bakom Mercy Ships fram, kring de livsförvandlande operationer som vi gör idag. Jag har fått följa utvecklingen på håll och veta att nu sker de här operationerna och nu sker de här undren som det faktiskt är, fortsätter Åsa Gisel.

Volontär i maskinrummet

Lars Gisel berättar att de egentligen aldrig såg Anastatis bli ett sjukhusskepp så som Global Mercy är idag, det tog lång tid innan det fungerade.

– Jag har också en utbildning som sjuksköterska, men min inriktning är psykiatri och det är en funktion som inte direkt behövs här på skeppet. Jag har kommit hit som elektriker eftersom jag har en gymnasieutbildning inom el-tele också.

– Mitt arbete är i maskinrummet, det är väldigt viktigt att allt fungerar så det inte blir strömavbrott under operationer eller liknande, säger han, och Åsa kommenterar:

– Det är så otroligt mycket som behöver fungera på en sådan liten yta egentligen. Det är som en modern självförsörjande hel liten by på tolv våningar.

Lars fortsätter:

– Vi som arbetar ombord är volontärer, men vi har många lokalt anställda dagarbetare också. En del går bredvid, en del har redan en viss utbildning så att de får jobba i maskinrummet. Det finns ett flertal från olika afrikanska länder som jobbar här med oss.

– Sedan har vi också exempelvis tolkar och sådant. Det är runt 300 personer som är dagarbetare ombord och de får en viss ersättning, så det är väldigt populärt. Det är svårt i det här landet att hitta jobb, lägger Åsa till.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies