Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-15 15:19

Med hjälp av 300 konsulterade historiker, över tusen statister och en produktion som involverar välrenommerade fotografer och Oscarsbelönad musikkompositör, var ambitionen en allomfattande berättelse om Sveriges tillkomst. Hur väl lyckades det? Marcus Pollack sammanfattar Historien om Sverige som gått i mål, men saknar kyrkan, kvinnorna och entreprenörerna i sista delen.

När Historien om Sverige nu avslutats framstår den som ett monumentalverk inom svensk tv. Beröm bör särskilt riktas till seriens visuella och auditiva presentation. De storslagna naturscenerna, förstärkta av drönarbilder, och den genomtänkta musiken av Oscarsvinnaren Ludwig Göransson skapar en stark känslomässig resonans. Det är dessa aspekter som förvandlar serien till en uppslukande upplevelse, där tittaren inte bara lärs om historiska händelser utan också känner dem.

SVT har inte sparat på krutet. Seriens tio delar tar sig an uppgiften med en imponerande bredd och djup, från de första människornas ankomst till dagens moderna samhälle. Och Simon J Berger, med sin karismatiska närvaro som berättare, blir till en personlig och engagerande tråd genom projektets historiska labyrint.

15 000 år av historia

Samtidigt kan inte 15 000 år av historia kondenseras till tio timslånga avsnitt. Att sammanfatta serien blir därför en studie i de val som gjorts.

I en intervju med Svenska historiska föreningen i samband med premiären berättar producenterna Patrick Bratt och Björn Wahren att ambitionen var att fylla ett tomrum i svenskt historieberättande genom att ta ett helhetsgrepp snarare än att fokusera på isolerade händelser eller perioder. Det är en ambitiös ansats som till viss del infriats. Men det märks att projektet har mött utmaningar, särskilt med avseende på urval av material. Bratt och Wahren har fokuserat på förändring som ett centralt narrativt, samtidigt som de strävat efter att balansera olika historiska tolkningar och hålla sig till etablerad konsensus bland historikerna.

”Kanon”

Hur Norrland skildras i serien rådet det dock delade meningar om. Allt för svepande, menar Norrbottens Museums chefsarkeolog Nils Harnesk i Norrländska Socialdemokraten (18/11). Producent Björn Wahren medger att det är omöjligt att inkludera allt i en sådan komprimerad historieöversikt som tio timmar tv, och betonande att serien inte är tänkt att fungera som en fullständig beskrivning av svensk historia. ”Det här är ingen kanon över Sveriges historia, vi kan inte berätta allt utan vi måste välja hårt”, sa Wahren till SVT:s Kulturnyheterna.

Men termen ”kanon”, som Wahren använder, pekar på en viktig frågeställning om urval och prioritering inom kulturella och historiska framställningar. Det väcker minnen från tidigare debatter, inte minst förra årets diskussioner om en kulturell kanon föreslagen av Tidöpartierna, vilket understryker de komplexa val som måste göras när en sådan kanon ska etableras. Att ta fram en kanon är att göra urval.

Läs mer i Hemmets Vän nr 7 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies