Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ring din riksdagsledamot!

Veckans kommentar Publicerad: 2024-02-08 15:52

I april kommer riksdagen att fatta beslut om ny könstillhörighetslag. Den innebär att den som vill hos Skatteverket snabbt och enkelt och utan frågor kommer att kunna byta kön. Det vill säga, det kön som anges i personnummer och i id-handlingar som pass och körkort. Det är vars och ens så kallade självidentifikation som blir avgörande. Åldersgränsen sätts till 16 år med vårdnadshavares medgivande.

Lagförslaget kommer ur den miljöpartistiska riksdagsgruppen och har stöd av alla partier utom två, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. (Det bör tilläggas att Annika Strandhäll, ordförande för socialdemokratiska S-kvinnor, också är emot. Det är klarsynt och hedrar henne.)

En konsekvens av lagen är att män som blir kvinnor i lagens mening därmed får rätt att dela omklädningsrum med kvinnor, dela fängelsecell med kvinnor eller komma in på eftertraktade universitetsutbildningar i kvot avsedd för kvinnor. Och män som begår brott kan enkelt byta ut sitt belastade personnummer till ett kvinnligt. I ett slag försvinner brottshistoriken. Därefter kan de byta tillbaka igen, få ännu ett nytt personnummer och bli män på nytt.

Låter det helgalet? Det är det. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har också reagerat och sammanfattar det väl i Expressen: ”Principen att man kan bestämma sitt kön själv strider mot vetenskap och erfarenhet. Könet kodas av kromosomer som finns i varje cell i kroppen. Att ett fåtal personer upplever att de har ett annat kön än vad biologin säger kan inte ändra vetenskapliga fakta.”

Svensk diskrimineringslagstiftning utgår från att det finns kvinnor och män. Lagen säger också att det finns ett antal rättigheter och skyddsbehov för kvinnor kopplade till kön. Om kön blir något man kan byta i en e-tjänst hos Skatteverket, ja, då kommer det skyddet urholkas. Diskriminering av kvinnor uppstår inte av en slump. Position, lön, pension eller utsattheten för våld i en nära relation, sådant är ytterst alltid kopplat till att kvinnan har en kvinnokropp. Som det står i Bibeln, till man och kvinna skapade han dem.

Istället för att stirra sig blind på vilket kön som står i passet borde frågan för lagstiftarna handla om att bekämpa normer utifrån förutfattade meningar och schablonbilder: Som att killar skulle vara bättre ingenjörer eller att tjejer passar bättre inom vård- och omsorgsyrken.

En annan fråga är hur helt vanliga tonåringar påverkas av att staten ger dem möjlighet att välja mellan att vara kille eller tjej tillsammans med idéer om könet som något flytande. Gissningsvis ökar det känslan av förvirring och vilsenhet.

Det är obegripligt hur en galen idé om kön som konstruktion nu riskerar att ta jämställdhetsarbetet bakåt. Än är slaget inte förlorat. Det finns möjlighet att stoppa lagen. Jag har ringt min riksdagsledamot och framfört min åsikt i frågan. Gör det du också.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies