Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi har fått fantastisk respons"

Veckans nummer Publicerad: 2024-02-08 15:37

Konceptet Allsång på Rörstrand föddes under pandemin. Filadelfia Stockholm spelade in några program där Putte Nelsson samtalade med artister, spelade och sjöng. I september var det dags att göra det live, inför storpublik och med större inspelningsteam i nyrenoverade Filadelfiakyrkan. Det var en mycket uppskattad tillställning. Men ingen kunde föreställa sig succén när programmet lades ut fritt på YouTube i januari. Församlingen åstadkom en tekniskt fulländad produktion. I skrivande stund är antalet visningar 40 000. Hemmets Vän fick en pratstund med Jacob Alm, som varit med och planerat den senaste Allsång på Rörstrand. Han säger inte nej till en uppföljare.

På församlingens webbplats står att han är det kreativa geniet. Sedan några år tillbaka finns Jacob Alm med i det kreativa arbetet i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Han leder den grupp som ansvarar för musik och teknik.

Musik blev tidigt inriktningen för Jacob. Han hade äldre syskon som spelade och sjöng.

Vad är din musikaliska bakgrund?

– Jag har gått alla tänkbara sorts musikutbildningar som musikgymnasium, musiklinje på folkhögskola och sedan musikhögskola. Sång har varit huvudinstrumentet. I Frälsningsarmén där jag växte upp spelade jag trumpet eller kornett.

Berätta om Allsång på Rörstrand. Hur föddes idén?

– Det började under pandemiåren. Vid den här tiden kunde framför allt församlingens äldre inte komma till våra samlingar. Det fanns ett behov av att göra något specifikt för den här gruppen. Vi tog det vi hade och det vi visste vi kunde ge dem som satt hemma, vi skapade en sorts musikprogram. Det blev också ett sätt att tillvarata sångskatten vi har i kyrkan. Putte Nelsson och Jonatan Nordin var initiativtagare. Jonatan är medlem i församlingen och jobbar med film- och tv-produktioner till vardags. Upplägget var enkelt. Vi bjöd in några kristna artister och samtalade om sångerna, texterna och tron. Det blev en fin mix som mottogs väl.

Vad hände sen?

– I slutet av 2022 började vi tala om göra en uppföljning. Det är då jag kom in i bilden. Vi ville göra det på riktigt den här gången, vi ville göra det live, större, som ett riktigt tv-program. Vi ville sjunga tillsammans som i ett allsångsprogram. Vi började skissa på att göra det som en livekonsert i Filadelfia. Det var jag, Putte och Jonatan i projektledningen. Sen tillkom förstås många andra inblandande.

Läs mer i Hemmets Vän nr 6 – 2024.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies