Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hur hanterar vi krigshotet?

Ledare Publicerad: 2024-01-18 15:55

Sverige har stått utanför krig i mer än 200 år. Men den senaste tidens allvarliga varningar om risken att krigshandlingar skulle kunna drabba även Sverige, har väckt starka och berättigade reaktioner. Varningarna kommer bland annat från ÖB som leder vårt svenska militära försvar. Oron är påtaglig hos svenska folket. Exempelvis livsmedelsbutiker har sett en upptrappad våg av hamstring. Böcker om krisberedskap är slut på vissa förlag.

Barnrättsorganisationen BRIS, Barnens rätt i samhället, har noterat att många barn hör av sig till dem med sin oro. Även om säkert en del föräldrar tvekar att prata med sina barn om krigsrisken, är det viktigt med öppenhet. Barn behöver få känna stöd av sina föräldrar och andra vuxna, när man är rädd och orolig. Samtal om hur man känner, även då man inte har alla svar, är betydligt viktigare än tystnad.

Helgens uppgifter i media att terrororganisationen Hamas inte enbart är verksam i Israel och Gaza, utan också skulle kunna planera terrordåd mot Israels ambassad i Sverige, har väckt uppmärksamhet. De senaste informationerna kommer från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad och Israels säkerhetstjänst.

Dagens Nyheters journalist Nathan Shachar skrev i måndagens tidning att Hamas har mycket att förlora och lite att vinna, om man skulle försöka attackera Israels ambassad i Stockholm eller andra civila mål.

Under andra världskriget, när svenska folket levde i stor oro genom Hitlers brutala krigföring i Europa, fanns många tankar kring hur Sverige skulle undvika att dras in i kriget. Den svenska samlingsregeringen under statsminister Per Albin Hansson hade en svår uppgift inför de hot och påtryckningar som kom från nazisterna.

Med facit i hand har många varit kritiska till den eftergiftspolitik som svenska regeringen bedrev, när den tillät att tyska soldater transporterades genom Sverige till Norge. Totalt fördes över två miljoner tyska soldater till och från Norge. Men hade man kunnat handla annorlunda? När Hitler invaderade Norge och Danmark var det ytterst nära att också Sverige drogs in.

I de svenska kyrkorna mobiliserades människor inte bara till hjälpinsatser av olika slag utan också för intensiv bön till Gud om beskydd av vårt land. De erfarenheterna behöver vi ta med oss i dagens situation, att leva i vaksamhet men inte i fruktan. Samtidigt behöver vi vårda gemenskapen människor emellan genom samtal, bön och själavård. När behov uppstår ska vi också göra praktiska insatser. Flyktingkatastrofen 2015 och Rysslands invasion av Ukraina har givit viktiga lärdomar om betydelsen av praktiskt stöd och omsorg. Ett kontinuerligt samtal mellan människor kan bli ett betydelsefullt motstånd mot fruktan.

Från Ukrainas heroiska kamp mot Ryssland finns också viktiga erfarenheter. Där kan vi höra många berättelser om hur kyrkorna har fyllts för att stödja och hjälpa drabbade människor. Det har också mobiliserats intensiv bön om beskydd för landet.

Den likgiltighet och apati som följt i spåren av sekulariseringen i Sverige, har också påverkat bristen på glöd och engagemang i våra kyrkor. Kanske kommer det att förändras när hotbilden även mot vårt land ökar.

Hemmets Vän 18 januari 2024


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies