Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

När kylan slår till är mänsklig värme allt

Veckans kommentar Publicerad: 2024-01-18 15:51

Klockan 04 på morgonen den 4 januari försvinner plötsligt strömmen för 4 000 hushåll i Älvsbyn. Elavbrottet i den lilla inlandskommunen vid Pite älv borde inte bli en stor sak – det är vinter i Norrbotten varje år. Men just denna natt uppmäts 43 minusgrader, den kallaste januaritemperaturen på 25 år.

Kommunen var inne på sitt fjärde dygn med temperaturer omkring 40. Bussar, tåg och flyg var redan inställda. Älvsbyn var, liksom delar av norra Sverige, helt isolerat. Utan el innebär sådana temperaturer stor fara för småbarn, äldre och sjuka.

Skola, förskola och fritids fick stänga och på äldreboenden kördes reservaggregat igång. Mat på kommunens boenden löstes genom att servera den kall.

Vid lunchtid fick hemtjänstpersonalen problem. Bensinmackarnas drivmedelspumpar hade slutat fungera och hälften av bilarna startade inte. Telias mobilnät slogs ut när batterierna vid masterna inte orkade i kylan. Trygghetslarmen hos brukarna upphörde därmed att fungera och det gick inte heller att ringa för att kontrollera att alla hade det bra i kylan. Det som återstod var att förlita sig på människors omsorg och välvilja.

Kommunens säkerhetssamordnare Margareta Lundberg gick ut i lokalradion och vädjade till invånarna att ta hand om varandra. ”Nu uppmanar jag alla Älvsbybor att ta ansvar och se till att ens grannar har det bra, vi måste hjälpas åt”, sa hon.

Det som nu händer i Älvsbyn den 4 januari är vackert. Matbutiken öppnar. De som kommer får handla i mörker och på krita – kassorna ligger nere. Inne på Gårdings Järnaffär jobbar personalen i skoteroveraller. De säljer elverk, värmeljus och gasol. Kunder som inte har kontanter skriver ägaren Anna Gårding upp för hand, på papper. ”De som kommer och handlar i minus 40 är hederliga”, resonerar hon i ett reportage i SR:s Godmorgon, världen.

När Älvsbyn i veckan utvärderat sin krishantering under strömavbrottet konstaterar kommunen att det var svårt att nå ut till invånarna när strömmen gick. Samtidigt finns en större erfarenhet av att hantera oförutsedda händelser i livet på mindre platser än i större städer. Människor litar på varandra i högre utsträckning. Kommunen klarade sig tack vare att människor tog ansvar. Invånarna berättar också om hur djupt tillfredsställande det var att få hjälpa varandra.

När krisen kommer är det familj, grannar och vänner som räddar oss. Låt den hoppfulla berättelsen om strömlösa Älvsbyn lära oss som bor i städer att mänsklig värme och relationer räddar liv när bilar och mobilmaster fryser sönder. Vi klarar det, när vi gör det tillsammans.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies