Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ljuset lyser i mörkret

Debatt Publicerad: 2023-12-21 11:39

Så här års fylls tidningar och sociala medier av olika påståenden om vad som är ”julens sanna budskap”. Är julens budskap att familjen är viktigast av allt, att Gud älskar oss, att vi måste arbeta för fred på jorden, eller kanske bara att man bör vara lite försiktig med fet mat? Ja, det verkar ibland finnas lika många uppfattningar av vad som är julens budskap som det finns julfirare.

Men det är å andra sidan inte så konstigt. Att svaret blir olika beror naturligtvis på att vi alla är olika. Vi har olika tros- och livsföreställningar, olika livssituationer. Därför betyder julen olika saker för oss.

Ett sätt att se på saken är så klart att se vad julen innebär rent praktiskt för de flesta människor. Det innebär en möjlighet att koppla av från en stressig och pressad tillvaro som hela tiden verkar kräva mer av oss. Det innebär en ovanlig möjlighet i vår uppkopplade tid, där informationsflödet aldrig sinar, till andrum och eftertanke. Och det innebär inte minst en möjlighet att prioritera våra nära och kära.

På det viset hör julen till det som ibland kallas ”den lilla världen”, den privata världen. I motsats till den stora, offentliga världen, den värld där vi alla utför våra olika viktiga arbeten och där allvarliga samhällsproblem måste lösas. Julen påminner oss om att den lilla världen är lika viktig, inte sällan viktigare, än den stora världen.

Man kan kanske fråga sig om det är försvarligt och rimligt att sitta i godan ro och doppa i grytan och knäppa nötter när tillståndet i världen och vårt land är vad det är. Människor har ofta frågat sig samma sak, under andra kriser. Men svaret har enligt min uppfattning alltid blivit detsamma: ett rungande JA.

Att vårda den lilla världen är särskilt viktigt när vi tycker att det stormar i den stora världen. Det finns något nästan trotsigt i att samlas runt brasan och öppna julklappar när det blåser kallt utanför dörren. Att fira jul är ett slags motståndshandling mot våld och mörker – och därmed också en kärlekshandling.

Jag tror att julen är så slitstark som högtid och ritual – även i vår sekulariserade tid – därför att den påminner oss om tillvarons kontraster. Till exempel att ljuset finns i själva mörkret. Ja, faktum är att ljuset är som närmast när det är som mörkast runt oss. Jag tror att många som någon gång upplevt en sorg kan skriva under på att det förhåller sig på det sättet. Eller som det också uttryckts för länge sedan: Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Vi påminns om denna dubbelhet varje dag, när vi tittar på samhället omkring oss. Det är just när våldet och hatet tränger sig på, med gängkriminalitet, terrorism, antisemitism och yttre hot, som vi upplever mest kärlek och flest utsträckta händer. Vi ser människor med alla olika trosövertygelser – och inga – som sätter på sig en kippa i solidaritet med rätten att få leva som jude och svensk. Vi ser poliser, socialsekreterare och lärare som står starka för dem som är svaga. Vi ser grannar som hjälper varandra att hålla bostadsområden trygga.

Det här är julens anda, och vi ser den varje dag, året om i vårt land.

Mitt budskap till alla läsare av Hemmets Vän julen 2023 är detta. Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Gunnar Strömmer, justitieminister (M)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"
Utvisa dem som hyllar Hamas på svenska gator och torg


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies