Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våga visa samhörighet

Ledare Publicerad: 2023-12-14 16:57

Fredagen den 15 december avslutas den judiska högtiden Hanukkah eller Ljusfestivalen bland judar runt om i världen. Varje kväll mellan den 7:e och 15:e december tänder judar ett ljus i sin Menorah-ljusstake, till dess, på den åttonde dagen, alla ljus brinner. Ljusmanifestationen firas till minne av återinvigningen av det andra judiska templet, år 164 före Kristus, när försöken att utplåna den judiska identiteten stoppades. Traditionen berättar att det bara fanns helig olja för en dags bruk, men den räckte mirakulöst under åtta dagar. Hanukkah firas till minne av att judarna åter kunde använda sitt tempel i Jerusalem.

I Sverige tänder vi våra adventsstjärnor under fyra söndagar i december som en symbol för en stjärna, som vägledde de vise männen från ”Österns länder” för cirka 2 000 år sedan. De var den tidens astronomer/astrologer som tolkade stjärnornas placering på himlavalvet. ”Betlehemsstjärnan” vägledde dem till Guds nyfödde son Jesus, i en krubba, ”för det fanns inte plats i härbärget”.

När dessa vise män kom till Jerusalem och sökte den nyfödde judakonungen, blev det stor oro hos lydkonungen Herodes. Han levde i ständig rädsla att förlora sin makt. Kulmen kan vi läsa om i Herodes order att döda alla judiska pojkar upp till två år i Betlehem. Men han lyckades inte. Genom en dröm varnades Jesus föräldrar som flydde till Egypten till dess den blodtörstige Herodes hade dött.

Vi kan ha många tankar kring de historiska händelserna denna period. Men liv i kärlek, och tjänande av sina medmänniskor, har alltid varit hotat i världen.

För judarna betyder Hanukkah, eller Ljusfesten, mycket. För svenskar och västerlänningar är adventsstjärnan en påminnelse om att Gud uppenbarade sig i mänsklig gestalt, genom det nyfödda Jesusbarnet. Han blev mänsklighetens hopp och den som erbjuder evigt liv till alla som vill följa honom.

Inte minst under dessa mörka decemberveckor betyder traditionen mycket. Trots sekulariseringen som drabbat Sverige, hänger vi upp våra adventsstjärnor och ställer fram våra adventsljusstakar. Men kanske vi inte funderar så mycket över den bibliska historien bakom.

För judar är Hanukkah-festen en av de mest populära varje år. Den förstärker judisk identitet, viktigt i denna tid med explosiva yttringar av antisemitism runt om i världen.

För att sympatisera med den judiska befolkningen har en del kristna valt att bära den judiska Davidssjärnan runt halsen. Det sker när många judar i västvärlden tvekar att öppet visa sin judiska identitet, på grund av det hat de möter. Efter de fasansfulla händelserna den 7 oktober, när Hamas brutalt mördade många judar i Gaza, behöver vi, som bekänner oss till den kristna tron, verkligen sympatisera med judar runt om i världen och visa att vi inte ställer upp på det hat som en hel del palestinier och andra visar.

Genom hela vår historia, tillbaka till medeltiden, har judar i olika skeden drabbats av fasansfull förföljelse. Som kristna kan vi visa vår sympati med dem. Alla människor, även judar runt om i världen, har rätt att leva i trygghet och respekt utan att bli hatade.

Som kristna borde vi ha en fördjupad förståelse för de livsvillkor många judar lever under, när vi vet att kristna runt om i världen drabbas av kanske den värsta förföljelsen i modern tid.

Den judiska ljusfesten eller Hanukkah firas till minne av att judarna åter kunde använda sitt tempel i Jerusalem och försöken att utplåna den judiska identiteten hade misslyckats.

Den kristna julen manifesterar Guds räddningsplan för hela mänskligheten, när världens mörker alltmer breder ut sig.

Hemmets Vän 14 december 2023


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Låt aldrig hoppet slockna
Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies