Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Församlingarnas julkonserter för tron vidare

Veckans kommentar Publicerad: 2023-12-14 16:51

Det finns gott om berättelser med jultema så här års. Julmusiken är en storindustri och alla kända sånger spelas i radio, i butiker och i mobiltelefonens musikappar. Likaså kommer den som besöker en bokhandel att hitta flera barnbokstitlar med julinspiration. Men precis som i julkalendrarna i SVT är det inte den kristna julen som beskrivs. Det är inte de kristna julsångerna som finns med på topplistorna över mest spelad julmusik. Det är snarare berättelser där schablonbilder av jultraditionerna agerar fond till något annat.

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en julkrubba i en fysisk butik eller skyltfönster.

Spelar det någon roll om julen firas utan Jesus? Kan inte julen få handla om att bara vara snälla och goda och därmed inkludera alla, oavsett tro och livsåskådning.

Evangeliet är viktigt eftersom det är något helt annat än att vara snäll och god. Snällhet kan lätt kantra i moralism, vilket också märks i tomtens fråga ”finns det några snälla barn här?” Idag vet vi att barn alltid gör så gott de kan om de ges rätt förutsättningar.

Bibelns julevangelium handlar om hoppet för världen, Jesusbarnet som gåva till mänskligheten och gemenskap där vi delar det vi fått. Den kristna julen innehåller också ett bakomliggande skäl. Gud ger oss gåvan Jesus för att vi i gemenskap ska förmedla generositet och hopp. Julens egentliga budskap är något mer än att vara snäll och god.

För tre år sedan blev FN:s barnkonvention lag i Sverige. I paragraf 27 står bland annat att alla barn har rätt till en levnadsstandard som tillgodoser deras andliga utveckling. Det betyder att vi är skyldiga att ge barn en grund för tro. Att känna till den kristna julens berättelse och innebörd är en sådan grund.

Barn idag möter inte julevangeliet som de gjorde förr. I grundskolans läroplan ska barnen känna till och förstå innebörden av några bibliska berättelser, men inte nödvändigtvis julevangeliet.

Att församlingar ger julkonserter i december är därför ett sätt att föra tron vidare till nästa generation. Det är i högsta grad evangelisation och en missionsgärning.

Och har din församling samling runt krubban eller ett dramatiserat julspel – gå dit. Ta med barn i din närhet. Att samlas och höra julevangeliet läsas högt har generationer innan oss gjort.

Det är bara tillsammans vi kan föra julens riktiga evangelium vidare.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser
Man måste få skriva i övningsboken
Vi måste förbereda oss på en ny verklighet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies